Kárpátaljának saját képviselője lesz az Európai Parlamentben

Kárpátaljának saját képviselője lesz az Európai Parlamentben. Erről december hetedikén számolt be az Ausztriából érkezett Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök Ungváron - tudatta a Kárpátalja hetilap. Mint elhangzott, a politikai döntések, valamint a finanszírozás kérdésköre az, amire most Ukrajnának kivételesen nagy szüksége van. Burgenlandnak évszázados történelme van, de a térség gazdasági fejlődése mindössze 20 éve vette kezdetét, miután Ausztria belépett az EU-ba. Ezeket a lehetőségeket veheti most igénybe Kárpátalja.

Hans Peter Doskozil így fogalmazott: „Véleményem szerint élni kell azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az EU kínál. Ezek sokoldalú és nagy lehetőségek. Számunkra világos, hogy meg kell osztanunk és meg kell mutatnunk ezeket a kárpátaljai partnereinknek. Ez fontos előrelépés, hogy Kárpátalja képviselője egy hónapra Burgenlandba érkezik, utána pedig Brüsszelbe megy a mi képviselőnkhöz, akivel együtt fog dolgozni. Ennek célja, hogy végül ugyanazt a hatást érhessék el Kárpátalja számára, amit Burgenland számára is elértünk.”

Julia Pliszka, aki Kárpátalját fogja képviselni, elmondta, hogy az EU közvetlen közelében szerezni képviseletet, rendkívüli lehetőség. „Igyekezni fogunk Burgenland és minden EU-hoz tartozó térség pozitív tapasztalatait, amelyeket majd szeretnénk kiterjeszteni Ukrajnára és Kárpátaljára. Hírét visszük azoknak a szörnyűségeknek, amelyek országunkban történnek, és erősíteni fogjuk a gazdasági frontunkat” – mondta. A megye vezetőségének köszönhetően a kormányzónak és a megyei tanács elnökének, valamint a Burgenland tartomány vezetőinek nyílt lehetősége, hogy saját képviselete legyen Ukrajnának még azt megelőzően, hogy az EU teljes értékű tagjává vált volna – nyilatkozta.

Burgenland, mely a saját megüresedett helyét adta át az ukrán képviselőnek, kiemelkedő eredményeket ért el a mezőgazdasági és az energetikai szférában. Ez a két irányvonal az első megvalósítandó projekt része lesz.

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője, Viktor Mikita arról beszélt, hogy Burgenlandban rendkívüli mértékben fejlődik a borászat. „Mivel vidékünk klímája nagyon hasonló, fontos, hogy átvegyük a tapasztalataikat és beindítsuk a mezőgazdasági szféránkat, valamint más gazdasági projekteket is, amelyek az alternatív energiaforrásokat is érintik. Megyénkbe egy olyan vállalkozás is áttelepült, amelynek pont ez a szakterülete.

A Kárpátalja és Burgenland közötti aktív kommunikációnak köszönhetően a partnerkapcsolatból barátsággá alakult a viszony. Megyénk számos segítséget kapott eddig az osztrákoktól: tűzoltóautókat, egészségügyi felszerelést, több száz tonna humanitárius segélyt, illetve területén üdültette a gyermekeinket is, ami továbbra is folytatódik, viszont mostantól már sokkal minőségibb kapcsolat keretében” ‒ hangsúlyozta Viktor Mikita. (Fotó: Sebastien Bozon / AFP)