Július 17-től változás lép életbe az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában július 17-től minden 18 és 60 év közötti férfi katonai nyilvántartási okmányát ellenőrizni fogják a határon. Ezt Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határőrség szóvivője mondta az Ukrajinszka Pravdá-nak adott kommentárjában.

Emlékeztetett arra, hogy július 16-án ér véget az a két hónapos időszak, amely alatt a 18 és 60 év közötti férfiaknak katonai nyilvántartásba kellett állniuk vagy frissíteniük kellett nyilvántartási adataikat.

„A határőrök július 17-én 00:00 órától Ukrajna államhatárának átlépésekor Ukrajna összes 18 és 60 év közötti férfi állampolgárának katonai nyilvántartási okmányát ellenőrzik. Annak hiányában a határőrök az átkelőhelyén megtagadják az ország elhagyását” – szögezte le Demcsenko.

Kitért arra is, hogy a határátlépés megtagadásának másik oka, ha az adott illetőt keresik. Ilyen esetekben rendőröket hívnak a helyszínre.

Demcsenko szerint nem változtak azon személyek kategóriái, akik elhagyhatják Ukrajnát. Emlékeztetett rá, hogy azoknak a 18-60 év közötti ukrán férfiaknak, akiknek halasztásra van joguk, valamint azoknak, akiket egészségügyi okokból kizártak a katonai nyilvántartásból, joguk van átlépni a határt, ha a katonai nyilvántartásba vételi okmányukban erről van bejegyzés. (Kárpáti Igaz Szó)