Az ittas sofőrök autóinak a hadsereg javára történő elkobzását és a bírságok emelését indítványozza az ukrán Legfelsőbb Tanács

A Legfelsőbb Tanács törvénytervezetet vett nyilvántartásba, amely az alkohol, kábítószer vagy gyógyszer hatása alatt lévő sofőrök járműveinek a hadsereg javára történő elkobzását és az ittas vezetésért járó bírság összegének háromszoros növelését írja elő – közölte a Kárpát.in.ua a parlament honlapján megjelent 9076. számú tervezetre hivatkozva.

A dokumentum indokolása szerint a „A törvénytervezet célja a közúti közlekedés biztonságának növelése, a közúti balesetek számának csökkentése az ittas járművezetésért viselt felelősség növelésével, és ennek eredményeként az ukrán fegyveres erők járműellátásának méltányos javítása.”

Jelenleg 34 000 hrivnya pénzbírságot szabnak ki az egy éven belül megismételt ittas vagy egyéb bódult vezetésért, három évre szóló jogosítvány bevonásával, és a jármű fizetett lefoglalásával. A parlamenti képviselők a bírság 51 ezer hrivnyára emelését javasolják a jármű elkobzásának bevezetésével.

Amint a törvénytervezet indokolása megjegyzi, a közlekedésrendészeti osztály szerint 2022-ben 18 628 halálos és sérült közlekedési baleset történt Ukrajnában. Közúti balesetek következtében 2791 állampolgár vesztette életét, további 23 145 személy pedig megsérült.

Ugyanakkor Donyeck, Luhanszk, Harkiv, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv megyék közlekedési baleseti statisztikái az ideiglenes megszállás és a folyamatos harcok miatt nem teljesek. Általánosságban elmondható, hogy a megyék között az áldozatokkal járó közúti balesetek számát tekintve 2022-ben Lemberg megye vezetett, ahol a múlt évben 1797 közúti baleset történt. A legtöbb közlekedési balesetet okozó öt régió és város a következő volt: Dnyipropetrovszk megye – 1737, Kijev – 1487, valamint Kijev megye – 1267 és Odessza megye – 1157.

A múlt évben az áldozatokkal járó közúti balesetek fő okai a következők voltak: a biztonságos sebesség túllépése, a manőverezési szabályok megsértése, a kereszteződési szabályok megsértése, a gyalogos átkelés szabályainak megszegése, a távolságtartás elmulasztása, gyalogos átkelés tilos helyen, a szemközti sávba való áthajtás, ittas állapotban történő járművezetés, amely 91 halálesethez és 1031 sérüléshez vezetett – olvasható a dokumentumban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: