Ukrajnában módosulnak az egyes szakmákban dolgozó hadköteles férfiak külföldre történő utazásának szabályai

Ukrajnában módosulnak az egyes szakmákban dolgozó hadköteles férfiak külföldre történő utazásának szabályai. Ez az újságírókra, művészekre és színészekre vonatkozik - közölte a Kárpáti Igaz Szó.

Halina Grigorenko kulturális és információs politikai miniszterhelyettes megjegyezte, hogy a szabályok nem változtak kardinálisan, a férfiak számára mindössze egy plusz dokumentumot kell felmutatni a határon távozáskor.

„A szabályok csak annyival egészültek ki, hogy kérjük a kilépni kívánó férfiakat, adják meg a katonai nyilvántartásba vételükre vonatkozó adatokat a törvénynek megfelelően: vagy regisztrációs igazolást, vagy a katonakönyvet vagy a hadköteles ideiglenes igazolást” – mondta.

Jelenleg a következő változások kerülnek bevezetésre:

  • a színészeknek, újságíróknak és művészeknek be kell nyújtaniuk a szervezeteiktől kapott igazolást arról, hogy ezekben a szervezetekben vezetnek katonai nyilvántartást;
  • szerződéseket kell felmutatni arra vonatkozóan, hogy valójában mi célból mennek külföldre – az ukrán kultúra népszerűsítése vagy adománygyűjtés végett;
  • a színészeknek, művészeknek és újságíróknak jelentést kell készíteniük külföldi tevékenységükről;
  • az utazás csak 60 napra engedélyezhető.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: