Az SZBU mozgósítás-kerülőket menekítő újabb három hálózatot számolt fel, egyiket Kárpátalján

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) további három olyan hálózat tevékenységét akadályozta meg, amelyek a mozgósítást kerülők külföldre menekítését szervezték egy katonaorvosi bizottsági elnök és ügyvéd közreműködésével, akiket mások mellett már őrizetbe is vettek – számolt be az RBK-Ukrajina hírportál az SZBU sajtóközpontjára hivatkozva.

A Kárpát.in.ua szerint a hatóságok összesen öt menekítés-szervezőt gyanúsítottak meg. Ők felajánlották a hadköteleseknek, hogy hamisított okmányokkal és illegális határátlépéssel segítik őket a mozgósítás elkerülésében. Amint a hatóságok megállapították, az ilyen „szolgáltatások” költsége 3-6 ezer dollár volt, de az összeg nagysága a „probléma megoldásának” sürgősségétől függött.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy az SZBU nyomozói még idejében leleplezték a hálózatokat, és ezzel több száz mozgósítás-kerülőt akadályoztak meg abban, hogy megszökjenek a mozgósítás elől. Az SZBU szerint két bűnözői hálózatot lepleztek le Kijevben: az elsőt az egyik fővárosi kerület katonaorvosi szakbizottságának vezetője szervezte. Pénzért dokumentumokat készített „ügyfelei” számára a katonai nyilvántartásból egészségügyi okokból való törlésről.

Jelenleg az elkövetőt a büntetőtörvénykönyv 368. cikkelyének 3. része alapján gyanúsították meg (jogellenes juttatás ajánlatának elfogadása, ígérete vagy hivatalos személy általi átvétele). A második hálózatot az egyik áljótékonysági szervezet vezetője hozta létre, aki felajánlotta a hadköteles állampolgároknak, hogy humanitárius rakományok szállítmányozóként elhagyhatják Ukrajnát. Bűntársát az SZBU még tavaly decemberben leleplezte.

Ezzel egy időben Kárpátalja megyében őrizetbe vettek egy helyi ügyvédet és egy szállodatulajdonost, aki „jelölteket” keresett a külföldre menekítésre. Az elkövetők a határellenőrző pontokon kívül próbáltak titkos utakon hadköteleseket kijuttatni az Európai Unióba.

Az érintetteket a büntetőtörvénykönyv 1. cikkelyének 1. részének két pontja alapján gyanúsították meg (az ukrán fegyveres erők és más katonai alakulatok jogszerű tevékenységének akadályozása), valamint a 332 cikkely 3. része szerint (személyek illegális szállítása Ukrajna államhatárán át).

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: