Kanyarójárványra készülnek Kárpátalján

A WHO szakértői azt jósolják, hogy 2023-ban nagy a valószínűsége egy újabb kanyarójárványnak. Ennek oka a betegség ciklikus jellege, valamint a népesség vándorlása a háború miatt - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Ezt szem előtt tartva a kárpátaljai megyei járványügyi és vészhelyzetekkel foglalkozó bizottság jóváhagyott egy tervet a régióban esetleg fellángoló kanyarójárványra való felkészülésről és reagálásról. Ennek értelmében ugyanezen dokumentumokat a helyi hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

Kárpátalján utoljára 2017 és 2019 között volt kanyarójárvány, akkor 7708 ember betegedett meg, köztük 5813 tizenhét év alatti gyermek (az összes beteg 75 %-a). A legtöbben kórházi kezelésre szorultak: 6036 fő (a betegek 78 %-a) került kórházba. Két gyermek nem tudott megbirkózni a kórral. A páciensek mintegy 70 százalékának nem volt kanyaró elleni védőoltása, az 1-4 éves korosztály volt a legsérülékenyebb.

Az illetékes bizottság döntése értelmében a szervezett kollektívákban (oktatási intézményekben) és azon lakóhelyeken, ahol belső menekültek élnek, ellenőrizni fogják, az egy éves és idősebb gyermekek megkapták-e a kanyaró elleni védőoltást, közölte a megyei közigazgatás.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: