Kiderült, behívhatók-e katonai szolgálatra a hadköteles korú diákok a nyári szünet alatt

A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról szóló törvény 23. cikkelye értelmében mozgósítás idején, a speciális időszak alatt halasztást kaphatnak a behívás alól katonai szolgálatra a felsőfokú szakképzési és felsőoktatási intézmények hallgatói, az asszisztensek és gyakornokok, aspiránsok és doktoranduszok, ha nappali tagozatos vagy duális képzésben vesznek részt - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Ám halasztást a mozgósítás alól, kizárólag tanulmányaik ideje alatt, azaz a diploma vagy végzettséget igazoló dokumentum átvételéig kapnak a diákok – derült ki a TSN hírcsatorna összeállításából. A cikkben kiemelik, hogy amíg tanulmányi jogviszonyban áll és ezt igazolni tudja az egyetemisták, szakiskolások, asszisztensek, gyakornokok, aspiránsok és doktoranduszok nem mozgósíthatók a hadseregbe. Ugyanakkor hadiállapot idején behívhatok azok a hadköteles korú személyek, akik az alapképzés befejeztével átmenetileg elveszítik hallgatói jogviszonyukat és jelentkeznek mesterképzésre. Ebben az időszakban lehetséges a mozgósításuk.

A felsőoktatási intézményekben általában június végén július elején kapják kézhez az alapképzésről szóló oklevelüket a diákok. Viszont a felvételt a mesterképzésre csak szeptemberben hirdetik meg, vagyis tulajdonképpen július elejétől szeptember elejéig megszűnik a diákok mozgósítás alóli felmentése. Továbbá mozgósíthatók azok a személyek, akinek a hallgatói jogviszonya kizárással szűnik meg, a diák kizárására vonatkozó végzés hatálybalépésétől. De a behívás elhalasztható, amennyiben a diák a továbbtanulást a megfelelő dokumentumokkal igazolja.

A törvény nem tiltja a behívók kézbesítését főiskolai és egyetemi hallgatók számára. Ugyanakkor a diákigazolvány felmutatásával a toborzóiroda munkatársa dönthet úgy, hogy eltekint az idézés kézbesítésétől. Ám, ha mégis megtörténik a behívót nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ilyen esetben meg kell jeleni a toborzóirodában és a hallgatói jogviszonyt alátámasztó naprakész dokumentummal, a mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról szóló törvény 23. cikkének 3. pontjának (1) bekezdésére hivatkozva felmentés kérhető.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: