Kárpátalján nem épül meg a katonáknak szánt rehabilitációs központ

Kárpátalján finanszírozás hiányában nem épül meg a katonai személyzet számára tervezett rehabilitációs központ – nyilatkozta az Ukrinformnak Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője, vette észre a Kárpáti Igaz Szó.

E létesítmény állami költségvetésből épült volna fel, de nem kapott kellő finanszírozást. Helyette egy egyszerűbb tervet valósítunk meg Ungváron. A városi kórház bázisán egy régi épület kerül felújításra – fejtette ki Kárpátalja kormányzója.

Elmondása szerint a megye vezetése tanakodott azon, hogy a rehabilitációs központ megépítését az ENSZ Fejlesztési Programja és más nemzetközi szervezetek szponzorálják, de így a dokumentáció előkészítése és a finanszírozás jóváhagyása 2 évbe telt volna.

Nincs két évünk, így kénytelenek voltunk új tervet kitalálni. Egy 7 szintes épületet újítanánk fel, melynek minden emeletét egy EU-s ország szerelné fel korszerű berendezésekkel. Már hozzá is láttunk a terv- és költségdokumentáció előkészítéséhez, melyet a megye költségvetésből finanszírozunk, 10 millió hrivnyát különítettünk el erre a célra. Ezzel egyidőben tárgyalásokat folytatunk olyan országokkal, akik hajlandóak részt venni a központ kialakításában – jegyezte meg Mikita.

Hozzátette, 2024 végére szeretnék elérni, hogy a felújított épület be legyen rendezve.

A kormányzó beszámolt arról is, hogy Kárpátalján jelenleg több száz katona vesz részt rehabilitáción, ám ezekben az esetekben inkább csak pihenésről, mintsem szakszerű kezelésről beszélhetünk.

A katonaság szanatóriumokban él és étkezik ingyenesen, de ez nem elegendő, nekik szakszerű segítségre és ellátásra lenne szükségük – jelentette ki Mikita.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: