Megtilthatják a 18 év alatti fiúk kiutazását Ukrajnából

Ukrajnában a hadiállapot idején tilos a hadköteles korú (18–60 éves) férfiak külföldre utazása, ugyanakkor a fiatalkorú fiúk kiutazhatnak, de több indok létezik, amikor megtilthatják számukra az ország elhagyását - írta a Kárpát.in.ua.

Makszim Bojarcsukov, a Makszim Bojarcsukov és társai ügyvédi iroda ügyvezető igazgatója az RBK-Ukrajina hírportálnak elmondta, a külföldön iskolában vagy felsőoktatási intézményben tanuló fiatalkorú fiúk hazatérhetnek Ukrajnába, majd visszamehetnek a másik országba. Ugyanakkor a fiatalkorú fiúk külföldre utazásának kérdésében elméleti és gyakorlati szempontokat kell figyelembe venni – tette hozzá a szakember.

A jogász kifejtette, hogy a hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló törvény Ukrajna állampolgárait katonai hadkötelezettségi kategóriákba sorolja: sorkötelesek – a sorkötelezetti körzetben nyilvántartásba vett személyek; hadkötelesek – a fegyveres erők és más katonai alakulatok tartalékosi állományában lévő személyek, hadiállapot idején mozgósíthatók katonai szolgálatra, valamint az állam védelmét biztosító munka végzésére; tartalékosok – katonai tartalékban szolgáló személyek, akik békeidőben és hadiállapot idején katonai szolgálatra hívhatók be.

„Azok a tartalékosok és hadkötelesek, akik tartalékban vannak, és nincs halasztásuk a mozgósítás idején, katonai szolgálatra hívhatók be. Vagyis a sorköteles személyeket nem hívják be katonai szolgálatra a mozgósítás idején” – magyarázta Makszim Bojarcsukov.

Ilyen helyzetekben a külföldre utazás eljárását az ukrán állampolgárok államhatár-átlépési szabályainak jóváhagyásáról szóló kormányrendelet szabályozza. „Ez előírja, hogy szükségállapot vagy hadiállapot bevezetése esetén Ukrajna területén a mozgósítás ideje alatt katonai szolgálatra nem kötelezett más hadkötelesnek is joga van átlépni az államhatárt. Elvileg elhagyhatják Ukrajnát azok a fiatalkorú fiúk (17 évesek), akik már egy vagy több éve külföldi iskolában vagy felsőoktatási intézményben tanulnak” – mondta a jogász. A gyakorlatban azonban több mint elegendő mechanizmus létezik egy ilyen személy külföldi utazásának megtiltására – tette hozzá. „A határellenőrzésről szóló törvény előírásai szerint az államhatár átlépése például megtagadható a törvényben előírt eseteknek megfelelően, ha hiányoznak a célországba történő belépéshez a köztes országon történő átutazáshoz szükséges okmányok” – mutatott rá Makszim Bojarcsukov.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: