Politico: az ukránoknak Zelenszkij halála sem lenne olyan súlyos csapás, mint ahogy azt egyesek gondolnák

Az ukrajnai háborúban gyakran esik szó arról, hogy a két ország vezetője bármikor gyilkosság áldozata lehet. Most az is kiderült, hogy az ukránok mit tennének, ha az elnök meghalna - írta az Index.

A Politico című lap vázolta azt, hogy Ukrajnának milyen terve van arra az esetre, ha Volodimir Zelenszkij meghalna. Mint megjegyezték, az ukrán kormányzat elsősorban mindent megtesz azért, hogy ez ne történjen meg, és Zelenszkij belföldi-külföldi útjait alaposan előkészítik. Emiatt zavarta őket az, hogy idén év elején három nappal a látogatás előtt kiszivárgott, hogy Zelenszkij Brüsszelbe utazik.

Mint a lap írta, az ukrán tisztviselők láthatóan nem szívesen beszélnek az újságoknak arról, hogy mi történne, ha Zelenszkij meghalna, de az alkotmány segít eligazodni. Aszerint az ukrán parlament házelnöke, Ruszlan Sztefencsuk venné át az elnök feladatköreit, ha Zelenszkijjel valami történne.

Sztefancsuk támogatottsága mindössze 40 százalék körüli a közvélemény-kutatások fényében (ami kevesebb, mint Zelenszkij támogatottsága). A Politicónak Adrian Karatnycky, az Atlantic Council’s Eurasia Center kutatója azt mondta, hogy szerinte nem ez számítana, mert úgyis egy „kollektív kormányzat” jönne létre Zelenszkij halála esetén, amelyet Sztefancsuk vezetne ugyan, de helyet kapna benne jóeséllyel Andrij Jermak elnöki tanácsadó, Dmitro Kuleba külügyminiszter és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

Mindemellett megjegyezte, hogy szerinte Ukrajnában olyan erős lett a nemzeti egység és a szolidaritás a háború miatt, hogy még Zelenszkij halála sem lenne olyan súlyos csapás, mint ahogy azt egyesek gondolnák.

A Politico arra is kitért, hogy Zelenszkij nem is Ukrajnában, hanem Ukrajna szövetségesei közt okozhatna igazán nagy zavart. Az ukránok sokkal objektívebben értékelik az elnököt, mint a Nyugat, és az erősségei mellett jól látják a hibáit is – többek közt azt, hogy valószínűtlennek tartotta az inváziót, és nem készült fel elég jól arra, vagy éppen azt, hogy még a konstruktív kritikát is nehezen fogadja el, és hajlamos másokra kenni a felelősséget a hibák miatt. Ezzel szemben a nyugati sajtó, valamint a nyugati politikai vezetők sokkal elfogultabbak Zelenszkij iránt – írja a lap. Épp ezért sokkal jobban elbizonytalaníthatná őket az, ha az ukrán elnökkel valami történne, és az sem kizárt, hogy egy ilyen esetben jobban megfontolnák az Oroszországgal való békekötés, kompromisszum lehetőségét is. ( Fotó: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: