Utazási segítségre, információra, anyagi támogatásra és egészségügyi szolgáltatásokra van leginkább szükségük az Ukrajnába visszatérő ukrán menekülteknek

Utazási segítségre, információra, anyagi támogatásra és egészségügyi szolgáltatásokra van leginkább szükségük az Ukrajnába visszatérő ukrán menekülteknek - hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) magyarországi képviselete az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az IOM április és június között végzett felmérése szerint a háború miatt több mint 5,2 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására Ukrajnán belül, és további 6,2 millió ember keresett biztonságot az országhatárokon kívül.

A kutatás szerint a háború elől menekülő ukránok többsége (66 százalék) csak rövid látogatás erejéig térne vissza Ukrajnába, és mindössze a megkérdezettek 30 százaléka szándékozik Ukrajnában maradni. A hazatérők többsége a honvágyat és a régiójuk helyzetének javulását jelölte meg a hosszú távú ukrajnai tartózkodás indokaként - írták.

Az adatok szerint ideiglenes tartózkodási helynek a legtöbben Magyarországot (54 százalék), Németországot (12 százalék) és Ausztriát (5 százalék) választják. Változtak azonban az Ukrajnába visszatéréskor felmerülő legfontosabb szükségletek: a korábbi időszakhoz képest jóval többen jelezték, hogy általános információra és anyagi támogatásra van szükségük - mutatott rá a kutatás.

"A leginkább azonnali szükséglet az utazási segítség (52 százalék) volt. Ezt követően a legtöbben az általános információk (43 százalék) és az anyagi támogatás (39 százalék) szükségességéről számoltak be. Ezt követte a személyes biztonság (27 százalék) és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés (27 százalék) igénye" - részletezi a felmérés, amely kisebb mértékben a munkavállalást, a gyógyszereket és a jogi segítségnyújtást is megemlíti a felmerülő szükségletek között.

Kiderült: a válaszadók több mint fele (52 százaléka) mondta, hogy kapott utazási segítséget Magyarországon. További 39 százalékuk kapott támogatást szállásügyben, 36 százalékuk anyagi támogatáshoz jutott, 32 százalékuk pedig élelmiszerekben részesült - tették hozzá.

A megkérdezettek száma nem szerepel a közleményben, annyit azonban jeleztek, hogy a jelentés a Magyarországon tartózkodó ukrán állampolgárok körében április 1. és június 30. között Budapesten és Záhonyban különböző helyszíneken, egyebek mellett tranzitpontokon - például vasút- és buszpályaudvarokon -, valamint az IOM létesítményeiben végzett felmérések alapján készült.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: