Gulyás Gergely: Magyarország Ukrajna barátja szeretne lenni

Magyarország támogatja Kárpátalját, támogatja az itt élőket, "támogatja a kárpátaljai magyarságot, az alapvető jogaik biztosítását, a nyelvhasználati jogaik visszaszerzését" - mondta a Matias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjának évnyitóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap.

 Az MCC új beregszászi képzési központjában tartott évnyitón ünnepségen Gulyás Gergely megköszönte Viktor Mikita kárpátaljai kormányzónak, hogy eljött az eseményre, ezzel is megmutatva, hogy "a magyarok és az ukránok közötti együttműködés milyen fontos egy ilyen nehéz időszakban".

A magyar nemzetrészek közül a kárpátaljai közösség van a legnehezebb helyzetben. Magyarország támogatja Kárpátalját, "mindig, mindenkor és mindenhol támogatja az itt élőket, támogatja a kárpátaljai magyarságot, az alapvetői jogaik biztosítását, a nyelvhasználati jogaik visszaszerzését" - fogalmazott. 

Gulyás Gergely köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az intézmény és a képzési központ új épülete megnyithassa kapuit.

Magyarország elítéli az orosz agressziót, elítéli a háború elindításának és területi épségének megsértését szögezte le a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a háború kitörése óta folyamatos Ukrajna, ezen belül megkülönböztetetten Kárpátalja anyagi támogatása.

Magyarország monetáris segítségnyújtásának értéke a háború kezdete óta meghaladta a 35 milliárd forintot. A karitatív szervezetek mintegy 10 milliárd forint értékben több ezer tonna adományt juttattak célba Ukrajnában, és a magyar állammal együttműködve biztosították több tízezer Ukrajnából érkezett menekült befogadását, és több mint egymillió menekült áthaladását Magyarország területén - jelentette ki Gulyás Gergely.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva kiemelte: Magyarország számára fontos a jószomszédi viszony, "Ukrajna barátja szeretne lenni", de ezt "a gesztusok egyoldalúsága, szándékos félreértések és a magyar közösség jogait sértő lépések nehezítik". Miközben Ukrajna alappal sérelmezi a nemzetközi jogra hivatkozva a szuverenitása megsértését, aközben "figyelmen kívül hagyja a területén élő nemzeti kisebbségeket megillető alapvető jogokat és nemzetközi normákat" - fogalmazott Gulyás Gergely. 

Az Ukrajna szabadságáért harcoló és életüket feláldozó magyarok kiérdemelték, hogy az ország sajátjaként tekintsen rájuk, és visszaadja nekik mindazt, amit tőlük elvett, "mindenekelőtt az anyanyelv szabad használatát mindenütt, de különösen az oktatásban" - húzta alá.

Az MCC új épülete már a háborút követő szebb jövő előkészítése - mondta Gulyás Gergely. Szavai szerint az MCC "egyedülálló lehetőséget nyújt tehetséges fiataloknak 10 éves kortól a doktori iskola befejezéséig a Kárpát-medencében és Magyarországon egyaránt". Imádkozzunk és dolgozzunk azért, hogy a háború minél előbb véget érjen, és a béke minél hamarabb beköszönthessen zárta köszöntőjét a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Viktor Mikita, a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője megköszönte Magyarország Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségét. Az itt élő különböző nemzeti közösségek nélkül Kárpátalja sohasem lenne olyan, amilyennek ismerjük - jelentette ki a megye vezetője. "Itt ezer éve élnek békében, toleránsan az emberek és mindent meg fogok tenni azért, hogy ez a jövében is így legyen" - fogalmazott Viktor Mikita.

Az MCC hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Beregszászon. Azóta a háború nehézségei ellenére is folyamatosan bővült az intézmény tevékenysége, így az új tanévet immáron 234 diákkal kezdi az új, a korábbinál tágasabb és modernebb központjában. (MTI / Fotó: MTI/Nemes János)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: