Októbertől komoly pénzbírságokat szabnak a pénztárgép nélkül kereskedőkre Ukrajnában

Ukrajnában 2023. október 1-től visszatérnek a pénztárgép nélküli kereskedésért kiszabott nagyszabású bírságok, amelyeket a teljes körű orosz invázió kezdetekor töröltek el – közölte az RBK-Ukraina hírportál Danilo Hetmancevre, a Legfelső Tanács pénzügyi bizottságának a vezetőjére hivatkozva.

„A kereskedelmi vállalkozásokhoz szeretnék fordulni a pénztárgépek beszerelésével kapcsolatban. Október 1-től nagy bírságokkal kell számolniuk, ha nem szerelik be ezeket a gépeket.” - mondta Hetmancev. Azt is kiemelte, hogy a vállalkozások ütemezett ellenőrzése a pénztárgépek meglétét illetően már újraindult, és teljes mértékben.

A honatya szerint az ellenőrzések bizonyos csoportokat érintenek, de elsősorban azokat, akik a következő árukkal kereskednek: alkoholos italok, dohánytermékek, üzemanyagok, elektromos áram. Emellett a bankok és pénzintézetek, valamint a szerencsejáték-vállalkozások is bekerülnek az ütemezett ellenőrzések körébe - írta a Kárpát.in.ua. „Néhány nap múlva elfogadják az adóellenőrzési ütemtervet. Az év végéig pedig minden vállalkozást ellenőriznek” – figyelmeztetett Danilo Hetmancev.

Amennyiben az adóhatóság megállapítja, hogy a felsorolt vállalkozói kategóriák nem pénztárgépen keresztül bonyolítanak elszámolási ügyletet, pénzügyi szankciókat alkalmaznak velük szemben. Ezek mértéke közvetlenül függ a „pénztárgépet megkerülő” összegtől. Az első szabálysértésért az eladott áruk (munkák és szolgáltatások) értékének 100%-áig terjedő bírság szabható ki. Minden további után a jogsértéssel eladott áruk (munkák, szolgáltatások) értékének 150%-a.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: