Új kártevő jelent meg Kárpátalján

Nagy számban jelent meg Kárpátalján az amerikai fehér medvelepke vagy amerikai fehér szövőlepke. Ez a lepkefaj több mint 140 fás és cserjés növényfajt károsít. Kedvelt tápnövényei például a zöld juhar, a kőrislevelű juhar, a fehér eperfa, a fekete bodza, a cseresznye, a körte, az alma, a szilva és a dió.

Az Állami Termelési és Fogyasztói Szolgálat kárpátaljai osztályának szakemberei elmondták, hogy a lepkék teljesen megeszik a fák leveleit, és az ágakat hálóval takarják be. Hat-nyolc kártevő egy gyümölcsfát teljesen elpusztíthat.

Az amerikai fehér medvelepke Észak-Amerikában őshonos. Ukrajnában a kártevőt először Kárpátalján fedezték fel 1952-ben, majd fokozatosan terjedt el az ország más régióiban is.

A hernyók fejlődésének időtartama 45-54 nap. Különféle védett helyeken fészkelnek. A báb kifejlődése 9-14 napig tart. Évente két nemzedéke fejlődik. Az első nemzedéket a bábként áttelelt, május végén kikelő lepkék alkotják. A második nemzedék nyár végén jelenik meg, ennek bábjai telelnek aztán át a hernyók által készített gubókban.

Az amerikai fehér medvelepke természetes ellenségei közé tartoznak a petéket és tojásokat fogyasztó katicabogár- és zöldfátyolkalárvák, a hangyák és a fülbemászók. A hernyók a madarak eleségééül is szolgálhatnak. Fizikai védekezésként a hernyófészkeket lehet levágni és elégetni. Ezt ajánlott minél korábban elvégezni, amíg a hernyók még fiatalok és nem rajzottak szét a fa koronájában. A fejlettebb hernyók a zavarásra ledobják magukat, és még inkább szétterjednek. A bábozódáshoz készülődő hernyókat a törzs köré kötött hullámpapírral vagy szalmaövvel lehet összegyűjteni.

A vegyszeres védekezés általában a fiatal, csoportosan élő lárvák ellen irányul, a szétszéledő, idős hernyók elpusztítása sokkal nehezebb. (Kárpátalja ma)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: