Ukrajna hajlandó tárgyalni a magyarokat is érintő nyelvtörvényről

Az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében Kijev kész megváltoztatni az iskolai nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat – írja az Index a Financial Times információira hivatkozva.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes, Olga Sztefanisina kijelentette: Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeit annak érdekében, hogy még idén megállapodásra jusson az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

A miniszterelnök-helyettes bejelentése nem véletlen, hiszen épp ez a kérdés vált a legnagyobb akadállyá az Ukrajnával folytatott uniós tagsági tárgyalások megkezdése előtt, a blokk vezetőinek pedig decemberben kell dönteniük a tárgyalások megkezdéséről. A magyar kormány álláspontja szerint a jövőre életbe lépő szabályozás ellehetetlenítené a magyar nyelvű oktatást Kárpátalja magyarlakta részein - tudatta a Híradó.

A Financial Times információi szerint az ukrán tisztviselők ezen a héten kétoldalú tárgyalásokat kezdenek Magyarországgal és Romániával, hogy megpróbáljanak megállapodást kötni az ukrán és a kisebbségi nyelvű oktatás egyensúlyáról a középiskolákban.

„Módosítani fogjuk a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályokat, és szükség esetén további módosításokat is beiktathatunk, de mindenekelőtt tárgyalásokra van szükség” – fogalmazott Olga Sztefanisina, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte, szerinte az etnikai kisebbségeknek meg kell tanulniuk az államnyelvet, vagyis az ukránt, hogy országszerte élni tudjanak a lehetőségekkel.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: