Egy ukrán őrnagy elmondta, mihez nincs joga a hadkiegészítők munkatársainak

A területi toborzási és szociális támogatási központok alkalmazottainak a behívók kézbesítésekor be kell tartaniuk a törvényi normákat, és nem alkalmazhatnak fizikai befolyásolási módszereket a hadkötelesekkel szemben – jelentette ki Roman Isztomin őrnagy, a Poltava megyei területi toborzási és szociális támogatási központ sajtószóvivője a Telegraf című kiadványnak nyilatkozva.

Isztomin számos tabut említett, amelyek a hadkiegészítő parancsnokságok alkalmazottaira vonatkoznak, akik azt a feladatot látják el, hogy értesítik az állampolgárokat arról, hogy fel kell keresniük a területi toborzási és szociális támogatási központot - írta a Kárpát.in.ua. Mint hangsúlyozta, tilos erőszakot alkalmazni azzal szemben, aki nem hajlandó aláírni a behívó átvételét, tilos őrizetbe venni és megverni az ilyen állampolgárt.

„A behívó átvételének megtagadása esetén vagy annak kézbesítését követően tilos az illető személyt őrizetbe venni és akarata ellenére beszállítani a rendőrségre vagy a területi toborzási és szociális támogatási központba” – hangsúlyozta a szóvivő. Ezen túlmenően a hadkiegészítő parancsnokságok alkalmazottainak nincs joga iratokat, telefonokat elvenni, magánterületre belépni rendőrök és indokolás nélkül – tette hozzá.

„Semmilyen joguk nincs a hadkiegészítő munkatársainak megállítani a tömegközlekedési és más közlekedési eszközöket behívók kiállítása céljából” – mondta el Roman Isztomin, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy a közúti ellenőrző pontokon szükség esetén a sofőrnek kézbesíthetik okmányai ellenőrzésére céljából a behívót.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: