Tizenöt év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy ukrán papot hazaárulásért

Tizenöt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy bíróság az északkelet-ukrajnai Szumi megyében a Moszkva által kánoninak elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) egy parókiavezető papját hazaárulásért - hozta nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a megyei ügyészség honlapján.

Az ítéletet a sosztkai városi bíróság hozta szerdán, és a börtönbüntetés mellett vagyonelkobzást is elrendelt. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra az elítélt pap nevét.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy miután megkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik alkalmazottja kapcsolatot létesített a pappal. Utóbbi önként beleegyezett az együttműködésbe, mert "Kreml-párti politikai nézeteket vallott, amelyeket többször hangoztatott is a körülötte lévők körében, beleértve a templomába járó híveket" - írta az SZBU, hozzátéve: a pap ukrán katonai létesítményekről és csapatok tartózkodási helyéről tájékoztatta az FSZB-t.

Az ukrán katonai hírszerzés - korábbi híradásokat pontosítva - a Telegramon közölte, hogy nem egy orosz megszállót robbantottak fel az orosz megszállás alá került, Zaporizzsja megyei Bergyanszkban, hanem négyet, és valamennyien az FSZB képviselői voltak. A közlés szerint az FSZB-sek egy járműben ültek, amelyet a helyi ukrán ellenállás tagjai robbantottak fel még hétfőn. (MTI)

Az SZBU a Telegramon arról adott hírt, hogy semlegesített egy ellenséges hírszerző csoportot az északkelet-ukrajnai Szumi megyében, amely információkat gyűjtött az ukrán védelmi erők határ közeli helyéről, és továbbította azokat az oroszoknak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: