Podoljak: az ukrajnai háború a visszafordíthatatlansági ponton van

Az ukrajnai háború a visszafordíthatatlansági ponton van, de Ukrajna világosan tudja, hogyan fog alakulni a helyzet 2024-ben, és mire van szüksége a győzelemhez – jelentette ki pénteken Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Deutsche Welle német médiumnak adott interjújában, számolt be a Kárpát.in.ua hírportál.

 Podoljak elmondta: „A háború azon a ponton van, ahonnan már nincs visszatérés. Ezért 2023 végén teljesen világosan tudjuk, mire van szükség a 2024. évben.” Az elnöki hivatalvezetői tanácsadó felsorolta azokat a fő pontokat, amelyek Ukrajna győzelméhez szükségesek. Ezek a következők: az első az, hogy kissé módosítsuk a taktikát az Oroszország által használt erőforrásokat tekintve; a második a stratégia némi módosítása, figyelembe véve Oroszország fennmaradó domináns előnyeit, hogy ezeket az előnyöket kiküszöböljük; a harmadik – beruházások azokba az iparágakba, amelyeket gyorsan fejleszteni kell a technológiai előny megszerzése érdekében; a negyedik a nyomás erős növelése ennek a háborúnak Oroszország bizonyos katonai rendjére gyakorolt technológiai összetevőire.

A tanácsadó szerint Oroszország tökéletesen tudja, hogy ha a vereséget szenved, összeomlik a front, akkor az elitje megszűnik, sőt, Oroszország megszűnik létezni. „Nem földrajzi értelemben, hanem politikai értelemben. Ugyanazok a folyamatok lesznek náluk, mint 1991-ben, de nagyobb kölcsönös belső ellentétekkel. Mert felajánlottak nekik egy modellt, kaptak egy másikat, magas árat fizettek ezért, de hiába” – mutatott rá.

„Nálunk is így van: ha nem nyomulunk előre a fronton, ha nem biztosítjuk Oroszország vereségét, akkor a háború befagy, az ukrán állam, szubjektivitása pedig folyamatosan külső nyomás alá kerül. És tekintettel arra, hogy Oroszország nagy erőforrásokat fektet folyamatos terrortámadásokba, állandó belső politikai konfliktusokba, Ukrajnában elvileg fenntarthatatlan belső politikai helyzet lesz” – vélekedett Mihajlo Podoljak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: