A 18 éves férfiaknak is kézbesíthetnek katonai behívót Ukrajnában

Jelenleg nem folyik a 18 éves férfiak mozgósítása Ukrajnában, de a fiúknak már 17 éves koruktól jelentkezniük kell a hadkiegészítő parancsnokságokon sorállományba vétel céljából – jelentette ki Volodimir Fityo, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erői sajtószolgálatának vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában, melyet a Kárpát.in.ua idézett.

Fityo hangsúlyozta: „A fiúknak tizenhét éves koruktól sorállományba kell vétetni magukat a területi toborzási és szociális támogatási központokban, még akkor is, ha iskolában tanulnak. Elsődleges katonaorvosi vizsgálaton esnek át, és ennek megfelelően sorállományba veszik őket az illetékes hadkiegészítő parancsnokságokon. Ezt követően a fiatalok sorállományba vételről szóló igazolást kapnak, amelyre a középfokú műszaki oktatási intézményekbe vagy egyetemekre való felvételhez lesz szükségük.”

A sajtószóvivő kiemelte, hogy a 18 éveseknek kézbesíthetnek katonai behívót, de ez nem jelenti azt, hogy a frontra küldik őket. „Igen, kaphatnak katonai behívót, majd egyszerűen megjelennek a területi toborzási és szociális támogatási központban, felmutatják a tanulmányok folytatásáról szóló igazolást vagy a sorállományba vételi okmányt. De még jobb, ha már eleve ezekkel a dokumentumokkal jelennek meg, és azonnal tisztázzák ezeket a kérdéseket. A behívó nem jelent egyet a frontra küldéssel. A behívó célja a személyi adatok tisztázása” – magyarázta.

A szárazföldi erők sajtósa hozzátette, hogy a mozgósítás keretében a 18 éveseket nem lehet behívni a hadseregbe. De a 18 és 27 év közötti férfiak esetében érvényben van a sorkötelezettség – emlékeztetett. Ha ebből a korosztályból valaki a frontra akar menni, akkor ezt önkéntes alapon megteheti, és ugyanez vonatkozik az egyetemi hallgatókra is – mutatott rá.

„Például, ha egy hallgató a felsőoktatásban tanul, az életkora 27 év, és valamilyen oknál fogva tanulmányi szabadságot vett ki, vagy kizárták a felsőoktatási intézményből, de nappali tagozaton kell tanulnia, akkor nem esik mozgósítási kötelezettség alá. Jelenleg a 27 év feletti férfiakat mozgósítják” – hangsúlyozta Volodimir Fityo.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: