Kuleba: Magyarország sikeresen blokkolja az Ukrajnának szánt 54 milliárd dolláros segélycsomagot

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a The Kyiv Independentnek adott interjújában elárulta, hogy bár Ukrajna jó évet zárhat, mégis sok akadályt gördített eléjük ez az esztendő, az egyik példaként Magyarországra utalt - írta az Index.

Kiemelte, hogy 2023-ban Ukrajna számos új nyugati fegyvert kapott, köztük nagy hatótávolságú rakétákat, harckocsikat, légvédelmet, és biztosította a hőn áhított F–16-os vadászgépek beszerzését. Decemberben az Európai Tanács történelmi jelentőségű szavazáson döntött a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával.

Azonban emlékeztetett, hogy Magyarország sikeresen blokkolja az Ukrajnának szánt 54 milliárd dolláros segélycsomagot, amelyet most februárra halasztottak. Európa képtelen volt előállítani a várva várt 1 millió lőszert, míg az amerikai kongresszus elhalasztja az Ukrajna-segélyről szóló szavazást.

Kuleba szerint egy másik diplomáciai kihívás az orosz rakéták belseje, ugyanis ők még mindig nyugati gyártmányú chipeket használnak a fegyvereikben, amely probléma a kifinomult orosz ellátási láncokkal nehezen megoldhatónak tűnik.

Amikor arról beszélt, hogy Európa képes-e fegyvereket gyártani Ukrajna és saját maga számára, a miniszter sokkal kritikusabb volt.

"Európa nem tudja, hogyan kell háborúzni. A fegyvergyártás nem a legnépszerűbb üzletág. Sajnos barátaink túl sok időt töltöttek azzal, hogy azon gondolkodjanak, hogyan és mikor fokozzák a fegyver- és lőszergyártást" – tette hozzá.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !