Ukrajnában mozgósítanák a törpe termetű, félszemű, csonkolt végtagú és a kasztrált férfiakat is

A kormány a mozgósítás szigorításáról benyújtott törvénytervezetében javasolja, hogy a katonaorvosi szakbizottságok döntési köréből vegyék ki a katonai szolgálatra való korlátozott alkalmasságról szóló zárójelentést, és mozgósítsák a harmadik rokkantsági csoportba tartozó fogyatékkal élőket – számolt be a Korrespondent hírportál a 10378. számú törvénytervezet szövegére hivatkozva.

A kiadvány szerint azoknak a betegségeknek a teljes listáját, amelyek esetében egy adott személy a harmadik rokkantsági csoportba tartozik, a 2015. évi 10. számú kormányhatározat szabályozza.

Konkrétan a következő fogyatékosságokról van szó: az egyik szem hiánya, vakság az egyik szemre; a kézfej bénulása; a felső végtag csonkolása; ujjak hiánya; a comb vagy a lábszár csonkolása; a lábszár 7 centiméteres vagy annál nagyobb rövidülése; egyik vese, tüdő vagy a húgyhólyag hiánya; kasztráltság a férfiaknál; műthetetlen állkapocshiba, amely miatt a személy nem tud normálisan rágni és lefogy; férfiaknál 130 centiméter alatti magasságú törpeség.

Ezzel együtt az 1. és 2. rokkantsági csoportba tartozók továbbra sem mozgósíthatók -írta a Kárpát.in.ua.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !