Ukrán tisztviselő: vesztésre állunk

Marija Berlinszka, az ukrán drónfejlesztés egyik meghatározó alakja, a Légi Hírszerzési Támogatási Központ nevű civil szerveződés vezetője – aki pár hónapja a védelmi miniszteri tisztség lehetséges várományosa is volt – meglehetősen borús képet festett a fronthelyzetről egy nagyinterjúban, vette észre az Index.

Az Ukrajinszka Pravdának azt nyilatkozta: ha azzal a technológiai arzenállal kezdték volna a háborút, mint amivel most rendelkeznek, akkor nagyságrendekkel kevesebb katonát veszítenek, illetve jóval kevesebb területet is kényszerülnek feladni, és szerinte még a Krímet is veszélyeztethették volna.

Arra a kérdésre, hogy jó ötlet-e külföldi drónokat vásárolni a hadseregnek, Berlinszka azt mondta: ha gyorsan megtörténik, akkor igen, mert mindennap katonákat veszítenek amiatt, hogy nincs elég drón. „Vannak napok, amikor a halottak és sebesültek száma elérheti az ezret is. Az idő ellenünk dolgozik […] Amikor nincsenek drónok, akkor az emberek a fogyóeszközök” – mondta erről, majd azt is hozzátette: "Ennél többet is mondok. Most a sakktáblán még nem is csak patthelyzetet látunk, hanem pillanatnyi vereséget. Azt hiszem, hogy az emberek elég érettek ahhoz, hogy megmondjuk nekik az igazságot. És a főparancsnoktól is az igazságot kell hallaniuk." Berlinszka ezzel Valerij Zaluzsnij november elei, nagy visszhangot kiváltó kijelentésére utalt vissza.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: