Az ukrán rendőrség nem fogja beszedni a lakosságtól a háború alatt kiosztott fegyvereket

A teljes körű invázió kezdete óta a rendőrök jelentős mennyiségű illegális fegyvert foglaltak le ukránoktól – jelentette ki Ivan Vihovszkij, a Nemzeti Rendőrség vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

Mint Vihovszkij elmondta, az Ukrajna elleni teljes körű invázió kezdete óta igen nagy mennyiségben kezdett el lefoglalni az állampolgároktól robbanóanyagokat, töltényeket, gránátokat és pisztolyokat. A háború elején szétosztott fegyvereket azonban nem szedik be – tette hozzá. „Ami a háború elején szétosztott fegyvereket illeti, most nem vesszük el az állampolgároktól. Mert folyik a háború, és az emberek nagyobb biztonságban érzik magukat a fegyverekkel. Törvényjavaslat készül ezeknek a fegyvereknek nyilvántartásba vételéről és kezelésükről. Azért, hogy az állampolgár eljöjjön és regisztrálja a fegyvert. Ezt követően a fegyvert belövik, nyilvántartásba veszik és visszaadják az állampolgárnak. A háború befejezése után pedig 90 napon belül le kell majd adni. Ha nem adja le, akkor büntetőjogi felelősségre vonható” – emlékeztetett.

A Nemzeti Rendőrség vezetője azt is elmondta, hogy a rendőrök pénzjutalomban gondolkodnak azon állampolgárok számára, akik később önként leadják fegyverüket. A rendőrségnek azonban jelenleg nincs forrása ennek az ötletnek a megvalósítására – jegyezte meg. „Ez természetesen motiváció. A másik motiváció az, hogy a fegyvereket meghagyjuk az embereknél, de megszüntetjük a lőfegyver funkciójukat, megcsonkítjuk őket. Természetesen nagy probléma, hogy fegyverek vannak a lakosság kezén. Néha hatalmas mennyiségeket foglalunk le. Nemrég Mikolajivban lefoglaltunk egy személynél egy egész arzenált. Még egy Shahedből származó robbanófej is volt nála. Az emberek még ilyesmit is hazavisznek” – mondta el Ivan Vihovszkij.

A Kárpát.in.ua emlékeztetett arra, hogy 2022 februárjában, közvetlenül az orosz invázió után Olekszij Reznyikov volt védelmi miniszter felszólította az ukránokat, hogy csatlakozzanak a területvédelemhez, és igényeljenek fegyvereket a megszállók elleni harchoz. Csak Kijevben az invázió első napjaiban mintegy 25 000 gépkarabélyt és 10 millió lőszert osztottak szét. Akkor, már március 3-án a Legfelső Tanács zárt ülésen legalizálta a lőfegyverek kérdését azon civilek számára, akik készek részt venni az Orosz Föderáció agressziójának visszaverésében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: