Kiszivárgott az új mozgósítási törvénytervezetet, Ukrajna évekig tartó háborúra készülhet

Az ukrán sajtó kiszivárogtatta az új mozgósítási törvénytervezetet, melyből arra lehet következtetni, hogy Kijev évekig tartó háborúra készül - közölte a Híradó.

Az ukrán sajtó kiszivárogtatta a mozgósítási törvénytervezet szövegét, melyben továbbra is vannak emberi jogi szempontból kifogásolható elemek. Például, aki nem jelenik meg a behívó kiállítását követő 10 napon belül a parancsnokságon, azt bíróságra adhatják és akár ideiglenesen zárolhatják a vagyonát, vagy a jogosítványát.

„A kibúvót keresőktől el kell venni a választás jogát, mert ezek az emberek árulók. Azoktól pedig, akik a háború kitörését követően hagyták el az országot – akár humanitárius engedéllyel vagy máshogy – és nem tértek haza, meg kell vonni az állampolgári jogokat. Meg kell fosztani őket a tulajdonuktól, ezeket én nem tartom az állampolgárainknak” – mondta a parlament volt alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij, aki az egyik szabadcsapat, a Szabadság légió kötelékeiben vonult be a seregbe.

A Híradó szerint Kijev minden bizonnyal hosszú háborúra számít, ugyanis a kiszivárogtatott tervezetben az is szerepel, hogy a mozgósítottak kizárólag három év szolgálat után szerelhetnek le, de akkor is maximum két év szabadságot kaphatnak. Ezt követően pedig vissza kell térniük a seregbe.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: