A roma lakosság összeírását tervezik idén Kárpátalján

Ezek a teljes és naprakész statisztikai adatok segítenék a romák társadalmi és jogi védelmének és közösségekbe való integrálásának nagyobb hatékonyságát, figyelembe véve a hadiállapotot is.

Erről a roma nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogainak és lehetőségeinek ukrán társadalomban való érvényesülését elősegítő stratégia végrehajtását koordináló megyei tárcaközi munkacsoport ülésén tárgyaltak - jelentette a Kárpáti Igaz Szó. Az eseményen jelen volt Roman Moldavcsuk és Ljáh Sándor, a megyei közigazgatás stratégiai kommunikációs, valamint nemzetiségi és vallási osztályának vezetője is.

„Az etno-nemzeti politika végrehajtása Ukrajna európai integrációjának az egyik kulcskérdése. Ehhez ismernünk kell a jelenlegi helyzetet, a roma közösséggel való további munkához pedig egyértelmű együttműködést kell kialakítanunk a helyi önkormányzatokkal, a társadalmi és karitatív szervezetek képviselőivel. Ezért személyes találkozókat tervezünk azokban a közösségekben, ahol nagy számban élnek a romák” – mondta Roman Moldavchuk. Továbbra is aktuálisnak nevezte a szociális védelem, a személyi igazolvány megszerzése, az oktatás és az egészségügy, a foglalkoztatás, az eredeti roma kultúra fejlesztése stb. kérdéseit. Különös figyelmet igényelnek a háború miatt Kárpátaljára menekülni kényszerült roma közösség képviselői - tette hozzá.

Az ülésen megvitatták a 2024-es terveket, számos fontos projektet és egyhangúlag megválasztották a megyei tárcaközi munkacsoport helyettes vezetőjét, aki Horvát Miroszláv, az Ungvári Városi Tanács képviselője, a Romani Cserhen megyei roma egyesület civil szervezet helyettes vezetője lett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: