Megkezdik az állami digitális valuta tesztelését Ukrajnában

Az e-hrivnya nem váltja fel a készpénzes vagy készpénzmentes fizetési formákat, hanem azok kiegészítése lesz – biztosította a lakosságot az Ukrán Nemzeti Bank (NBU).

Az állami digitális valuta, az e-hrivnya nyílt tesztelésére idén kerül sor Ukrajnában. A folyamathoz bankok, nem banki pénzügyi szolgáltatók és ügyfeleik is csatlakozhatnak - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A jegybank sajtószolgálatának beszámolója szerint 2018-ban végezték el az e-hrivnya első tesztelését. Zárt környezetben zajlott, és magában foglalta az Elektronikus hrivnya platform bevezetését, korlátozott számú digitális hrivnya forgalomba hozatalát, valamint az e-hrivnya tranzakciók tesztelését kizárólag az NBU alkalmazottai és több, a projektben részt vevő vállalat által.

A második szakasz azonban, amelynek 2024 második felében kellene elindulnia, nyitott lesz. Ez azt jelenti, hogy az e-hrivnya működőképességét tesztelni kívánó bankok, más pénzintézetek és ügyfeleik is részt vehetnek benne.

A tesztelés során minden e-hrivnya fizetési művelet egyetlen technológiai platformon történik, amelynek üzemeltetője az Ukrán Nemzeti Bank lesz.

A tesztelés során a jegybank azt tervezi, hogy megvizsgálja a választott technológiai platform hatékonyságát és az e-hrivnya fizetési tranzakciókhoz való használhatóságát, előnyeit a gyakorlatban, ami segít megalapozott döntést hozni a nagyléptékű kibocsátás tekintetében.

Az NBU hangsúlyozta, hogy az e-hrivnya mindenesetre nem helyettesíti a készpénzes vagy készpénzmentes fizetési formákat, hanem azok kiegészítése lesz. Még ha elfogadják is az e-hrivnyát, a felhasználók szabadon választhatják meg, hogy mivel szeretnék kiegyenlíteni számláikat.

Mint ismert, 2021. szeptember 8-án a parlament engedélyezte a kriptovaluta piac és a digitális hrivnya alkalmazását. Az e-hrivnya Ukrajna monetáris egységének elektronikus formája lesz. Az NBU terve szerint az e-hrivnya használatának kényelmesnek és elérhetőnek kell lennie a lakosság minden rétege, a vállalkozások, az állami szervek stb. számára egyaránt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: