Ukrajnában mozgósítanák a nemi erőszakért és gyilkosságért elítélt bűnözőket

A nemi erőszakért és gyilkosságért elítéltek mozgósíthatóak, ha a katonai parancsnokok beleegyeznek, hogy egységeikbe fogadják őket – jelentette be Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes a LIGA.net-nek, vette észre a Kárpát.in.ua.

Az újságíró megkérdezte, hogy mit kezdenek az elítélt gyilkosokkal, erőszakoskodókkal, mozgósítják-e őket, és nem jelent-e ez veszélyt a már szolgálatban lévő honvédekre.

„A hadseregtől különböző álláspontok érkeznek be hozzánk. Valaki határozottan elítéli ezt az ötletet. Arról beszélünk, hogy segítségre van szükségünk, és nincs elég emberünk az országban, hogy elegendő számú hadsereget biztosítsunk a rotációkhoz. Megtudjuk, mennyire hasznos ez a lépés, hány embert tudunk majd mozgósítani, amikor ez a folyamat beindul” – válaszolta a tisztviselő.

Elmondása szerint egyes parancsnokok azt mondják, hogy „több száz foglyot és elítéltet fogadnának be”.

A tisztviselő megjegyezte, hogy ebben a kérdésben a katonaság véleményének kell meghatározónak lennie: „Ha nem akarnak ilyen embereket az egységeikben, félnek tőle, vagy nem akarnak velük külön foglalkozni, egyszerűen nem terjesztjük a bíróság elé”.

Viszocka hangsúlyozta: jelenleg Ukrajnában nincs olyan mechanizmus, amely a bíróságon keresztül dönthetne az elítéltek mozgósításáról, ezért ezt törvénybe akarják foglalni. Azt is megjegyezte, hogy Ukrajnában 26 000 elítélt van, akik egy része lövészárkokra cserélnék a börtönöket.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: