A Tisza Párt szerint a magyar kormány belpolitikai célokra használja a kárpátaljai kisebbséget, reagált a KMKSZ

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megdöbbenéssel olvasta és határozottan visszautasítja Kulja András – a Tisza Párt EP-képviselőjelöltje – Telexnek adott interjújában elmondottakat. 

"Hibásnak és félrevezetőnek tartjuk azt az állítást, hogy az anyaországban belpolitikai célokra használják a kárpátaljai kisebbséget, és az ukrán kormánnyal való konfliktust a magyar kisebbségek helyzetével próbálják indokolni. Egyrészt úgy véljük, hogy a magyar kormányzat viszonya mind a Magyarországon élő kisebbségekhez, mind a határon túli magyar nemzetrészekhez példamutatónak tekinthető. Az elmúlt harminc évben soha senki nem tett annyit a magyar kisebbség érdekében Kárpátalján, mint a jelenlegi magyar kormány. Másrészt szeretnénk felhívni a politikus figyelmét arra, hogy a két ország közötti kapcsolatok megromlása az Ukrajna Alkotmányában is garantált kisebbségi jogok szűkítésével kezdődtek. Azt megelőzően jószomszédi viszony jellemezte a két ország kapcsolatát. Európai uniós tagországként Magyarország jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Ukrajna aláírja a társulási szerződést az EU-val és tagjelölti státuszt kapjon. Magyarország kül- és nemzetpolitikája révén az elmúlt évtizedben számos humanitárius, szociális és gazdasági támogatás érkezett megyénkbe, amely nagyban segítette az itt élő közösség megmaradását, vidékünk fejlődését." - írták a közlemémyben.

A KMKSZ a jelenlegi helyzetben a kárpátaljai magyarság szempontjából azt tartja a legfontosabbnak, hogy a magyarországi közszereplők a segítségnyújtásra és a béke mihamarabbi megteremtésére fókuszáljanak.