A toborzóknak nincs joguk őrizetbe venni és bevinni az embereket adatfrissítésre

A területi toborzási és szociális támogatási központok (TCK) munkatársaik nem áll jogukban állampolgárokat őrizetbe venni és a TCK-ba vinni a katonai nyilvántartási adatok frissítése céljából – közölte a Védelmi Minisztérium.

Amint a Védelmi Minisztérium rámutatott, csak a rendőröknek van joguk az állampolgárok közigazgatási őrizetbe vételére és a TCK-ba szállítására. A TCK felhatalmazott képviselői nem rendelkeznek ilyen jogokkal. Ugyanakkor a hadiállapot idején a TCK meghatalmazott munkatársai a rendőrséggel közösen intézkednek a behívó átvételét megtagadó vagy a katonai nyilvántartásba vétel szabályait megsértő állampolgárok adminisztratív őrizetbe vételéről és a TCK-ba való eljuttatásáról. Ezt a kormány 2024. május 16-án kelt 560. számú határozatával jóváhagyott, az állampolgárok során a hadiállapot idején történő mozgósítás során katonai szolgálatra való behívására vonatkozó eljárás 15. pontjának 10. bekezdése tartalmazza.

„Így az állampolgár rendőrök általi adminisztratív őrizetbe vétele a TCK meghatalmazott képviselőinek jelenlétében történhet. Hasonlóképpen nem tiltja a törvény, hogy a rendőrök által feltartóztatott állampolgárt, a TCK járművével vigyék be a TCK-ba, a törvénynek megfelelően, ha abban rendőr van jelen, és az állampolgár nem akar önként menni” – magyarázta a Védelmi Minisztérium. (Kárpát.in.ua)