Az ukrajnai felsőoktatási intézmények kizárják azokat a hallgatókat, akik megtagadják a katonai alapképzést

A katonai alapképzésre vonatkozó eljárás előírja a hallgatók felsőoktatási intézményekből történő kizárását a képzés megtagadása esetén – közölte a karpat.in.ua hírportál a kormány 734. számú határozatára hivatkozva.

A dokumentum szerint a katonai alapképzést minden tulajdonformájú felsőoktatási intézmény biztosítja. „A katonai szolgálatra alkalmasnak elismert férfi hallgató az alapképzés gyakorlati képzésétől megtagadja az oktatási intézményből való kizárását” – áll a határozatban.

A dokumentum előírja, hogy az alapképzés külön tudományágként szerepel az oktatási programokban, és elméleti, valamint gyakorlati képzésből áll. Az elméleti képzés a második tanulmányi évben zajlik. A gyakorlati képzés az elméleti képzés elsajátítását követően, a folyó tanévben, május–október folyamán legfeljebb egy hónapos időtartamban valósul meg a szünidő terhére.

Amint arról a hírportál beszámolt, a kormány jóváhagyta a felsőfokú tanulmányokat folytató ukrán állampolgárok és rendőrtiszti kadétok kombinált katonai alapképzésére vonatkozó eljárást. A dokumentum szerint alapképzésben részesülnek Ukrajna férfi állampolgárai (a nők önkéntességi alapon), akik nappali vagy duális képzésben vesznek részt.