Kuleba: külföldről az ukránokat megfelelő szavakkal kell hazacsábítni, mert Ukrajnában lehet élni, gyermekeket nevelni

Amikor az ukránokat a külföldről történő visszatérésre akarjuk ösztönözni, fontos a megfelelő kommunikáció és eszközök használata – jelentette ki kedden Dmitro Kuleba külügyminiszter a first ladyk és gentlemanok közelgő 4. csúcstalálkozójának szentelt sajtótájékoztatóján.

Az ukrán diplomácia vezetője megjegyezte, az ukránok anyaországukba való visszatérésének kérdésében meg kell találni a megfelelő szavakat, eszközöket, valamint az interakciót. Ugyanakkor nem szabad „nyomást” gyakorolni – tette hozzá. Mint jelezte, más országok kormányai, ahol jelenleg a legtöbb ukrán lakik, elégedettek azzal, ahogy az ukrán állampolgárok ott élnek, dolgoznak és alkalmazkodnak társadalmakhoz. De Kijevnek is segíteni akarnak a honfitársak hazatérésében – mutatott rá.

„Ők (más országok kormányai) maguk is nagyon szűk mozgástérben vannak, mert ezt erőszakkal ezt nem lehet megtenni. És ez nálunk is így van” – jegyezte meg a külügyminiszter. Szerinte a külföldön élő ukránok között is vannak olyanok, akiknek nincs hova visszamenniük, vagy a betegségük, vagy szeretteik gondozásának szükségessége miatt nincs rá lehetőségük.

„Úgy gondolom, ha ezt a csoportot félretesszük, a többi ukrán számára, akik jelenleg külföldön tartózkodnak, mindannyian, akik jelen vagyunk ebben a teremben, akik ma egyetemi képzésben vesznek részt, a földeken, gyárakban dolgoznak, az üzleti életben tevékenykednek, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Ukrajnában lehet élni, fejlődni és gyermeket nevelni” – vélekedett Dmitro Kuleba. (Kárpát.in.ua)