Nem kapnak több haladékot a hadkötelesek

Az ukrán parlament korábban azt javasolta, hogy 90 nappal hosszabbítsák meg a hadkötelesek adatainak frissítésére vonatkozó határidőt. Ám az ukrán Védelmi Minisztérium szerint semmi nem indokolja, hogy kitolják a mozgósítási törvényben megszabott 60 napos határidőt. Erről Dmitro Lazutkin, a minisztérium szóvivője beszélt az Espresso TV-csatornának nyilatkozva, számolt be az Unian hírügynökség.

A szóvivő elmondta, hogy eddig 2,3 millió hadköteles ukrán állampolgár frissítette adatait, ebből 1,8 millióan a Rezerv+ alkalmazáson keresztül.

„Nem látunk okot arra, hogy meghosszabbítsuk a határidőt” – fogalmazott Lazutkin, aki emlékeztetett arra, hogy a hadköteles korú férfiak a területi toborzási és szociális támogatási központok (TCK) mellett az adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központokban (CNAP) és az online alkalmazáson keresztül is frissíthetik adataikat. Hozzátette: a Rezerv+ alkalmazásban mindössze 10 perc alatt elvégezhető az adatfrissítés.

„Július 16-ig van erre ideje minden érintettnek, ugyanis ekkor jár le a 60 napos határidő” – hangsúlyozta a minisztérium szóvivője.

A Legfelső Tanács által benyújtott törvényjavaslatban a hadkötelesek adatainak frissítésére vonatkozó határidő (május 18-tól számított 60 nap) 150 napra történő meghosszabbításáról van szó. (Kárpáti Igaz Szó)