Totális orvoshiány lehet Ukrajnában

Az ukrán egészségügyben 2030-ra totális munkaerőhiány lehet, ezért jelenleg olyan stratégiákat dolgoznak ki, amelyek biztosítják a rendszer számára az alkalmazottak megtartását – jelentette ki csütörtökön Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában.

Mint Ljasko elmondta: „Számomra úgy tűnik, a világon egyetlen ország sem fogja azt mondani, hogy van elég orvosunk. Ha globálisan nézzük, akkor elvileg orvoshiány van.” Úgy vélte, az egészségügyi reform következő szakaszát a háború alatt sem állították le a személyzet hiánya miatt. „Kórháztervezést végeztünk, a kórházakat szerepük szerint felosztottuk a személyi erőforrások és az anyagi-műszaki bázis racionális számítása érdekében” – magyarázta.

Az egészségügyi miniszter szerint minden régióban hiány van orvosokból különböző területeken. „Beszélhetünk pszichiáterekről, klinikai pszichológusokról, ahol meglehetősen sok dolgozót kell bevonni. Ha a sérülésekről, elsősorban a traumákról, a neurológiai traumákról beszélünk, akkor látni fogjuk, hogy probléma van a fizikoterapeutákkal, foglalkozási terapeutákkal, beszéd- és nyelvterapeutákkal” – jegyezte meg Viktor Ljasko. (Kárpát.in.ua)