Ukrajnában azt tervezik, hogy az iskolai oktatás kezdetét 10 órára helyezik át

Ukrajnában azt tervezik, hogy az oktatás kezdetét az iskolákban 10 órára helyezik át és meghosszabbítják a téli szünetet, hogy csökkentsék az energiafogyasztást a csúcsidőszakokban.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium ajánlólevelet fogalmazott meg, miszerint korábban, még a meleg évszakban kezdődjön meg a tanév, hosszabbítsák meg a téli vakációt, valamint később fejezzék be a tanévet a felsőoktatási és a szakképzési intézményekben. Az iskolákban nem tervezik korábban a tanévkezdést, de elképzelhető, hogy módosul az órarend, és az oktatás megkezdését 10 órára helyezik át, közölte Okszen Liszovij oktatási és tudományos miniszter.

A tanulmányi ütemtervek és az órarend kidolgozását végezzük. Ma a felsőoktatási és szakképzési intézmények kapcsán már tettünk ajánlatokat, hogy korábban, meleg évszakban kezdődjék a tanév, hosszabb legyen a téli szünet és később befejezzék be a a tanévet. Ami az iskolákat illeti. Nem kezdjük korábban a tanévet. Az órarenden dolgozunk, és lehetőség szerint, ahol nincs délutáni oktatás, az iskolai órák megkezdését 10 órára helyeznénk át. Jelenleg ezeken az ajánlásokon dolgozunk – mondta Liszovij.

Megjegyezte, hogy az oktatási intézmények technikai eszközökkel való ellátásának biztosítása a helyi önkormányzatok feladata.

„Oktatási intézményeink mintegy 30 százaléka rendelkezik generátorral, de ez is különböző.  Elég erős, ami lehetővé teszi az oktatási intézmény működését, ha általános középfokú oktatási intézményekről beszélünk. Extrém esetekben visszatérünk a vegyes formátumú vagy online oktatáshoz a csúcsidőszakban” – tette hozzá Liszovij. (Kárpát.in.ua)