Ukrajna 2,2 milliárd dolláros új hitelrészletet kapott az IMF-től, de ezért nagy árat fizethet a lakosság

A Nemzetközi Valutaalap újabb 2,2 milliárd dollárt biztosított Ukrajnának, de bejelentette, cserébe milyen feltételeket kell teljesítenie.

Ukrajna 2,2 milliárd dolláros új hitelrészletet kapott az IMF-től. Az Alap jóváhagyta a hitelprogram negyedik felülvizsgálatát Kijev számára, és bizonyos feltételek mellett beleegyezett a források odaítélésébe. Ezek gazdasági és politikai reformokra vonatkoznak. Az elemzők ennek kapcsán máris arra figyelmeztetnek, hogy emelkedni fognak a kommunális díjak és a dollár árfolyama is – írja a Telegraph.

Az IMF azt tanácsolja, hogy Ukrajna vizsgálja felül a lakossági kommunális díjakat. Oleh Popenko, a Közüzemi Fogyasztók Szervezetének vezetője szerint, a gázárakat emelhetik elsőként.

A gáz árát 2020 óta nem vizsgálták felül, köbméterenkénti piaci ára 14 hrivnya. A megemelt gáztarifa mentén viszont magasabb lesz a melegvíz- és fűtés ára is.

Majdnem kétszer annyit kell majd fizetni a fűtésért: „Ha most egy gigakalória hő átlagosan 1654,41 hrivnyába kerül, akkor az körülbelül 3000 hrivnya lesz. Ez azt jelenti, hogy egy 50 négyzetméteres kétszobás lakás fűtéséért körülbelül 4000 hrivnyát kell majd fizetni a jelenlegi havi 2000-2500 helyett.”

A meleg víz köbméterét körülbelül 200 hrivnyára kell emelni. Újabb villamos energia áremelés is lehetséges, amelynek piaci értéke körülbelül 8 hrivnya.

A Gazdasági Vitaklub vezetője, Oleh Pendzin a hrivnya várható árfolyama kapcsán megjegyezte, hogy a nemzeti valuta nem dőlhet be, nem hiszi, hogy elérheti a 70-100 hrivnyás árfolyamot.

„A nemzeti valuta zökkenőmentes leértékelésére és ennek megfelelően a dollár árfolyamának kismértékű emelkedésére számítunk. Például jövőre évi 45 hrivnyás árfolyama” – idézi a Telegraph elemzője. (Kárpáti Igaz Szó)