650 élelmiszercsomagot vittek házhoz Bereg-vidéken

Megszokott, hogy karácsony előtt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) ukrajnai kirendeltsége élelmiszercsomagokkal segíti a szegény sorban élő embereket, egyedülálló, idős nyugdíjasokat, a rászoruló gyermekeket. Idén sem történt ez másként, Beregszászban és a járásban összesen 650 csomagot vittek házhoz. Ebből részesült a Beregvidéki Petőfi Sándor Nyugdíjasklub, a kígyósi nyugdíjasklub, valamint a Beregszászi Mozgáskorlátozottak Egyesülete - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

"485 rászoruló nyugdíjas tartozik a házi gondozói szolgálat köréhez, ami azt jelenti, hogy a szociális gondozók rendszeresen látogatják őket, abban segítenek, amire éppen szükségük van. Most a gondozók segítségével őket keressük fel, és adjuk át számukra az általános élelmiszert (liszt, cukor, hajdina, olaj, száraz tészta, rizs, tea, keksz) tartalmazó, több mint tíz kilós csomagot" – mondta Gerevich Éva szociális programokért felelős munkatárs.

Az idős, gondozásra szoruló emberek nagyon örültek a csomagnak, nagy segítség ez számukra. Hiszen amellett, hogy nehéz az életük, az árak is nagyon megemelkedtek, most pedig a háború is tetézi a nehézségeket.

"Ezek az emberek a kis nyugdíjukat nagyon nehezen tudják beosztani, ugyanis a gyógyszerek is sokba kerülnek, és a rezsit is rendezni kell. Ebből kifolyólag sajnos több a rászoruló, ezért az említett nyugdíjasokon kívül az irodánkat olyan fiatalabb személyek is felkeresik, akik szeretnének segélyben részesülni, mert az állami rendszerben nincsenek nyilvántartva. Felvesszük őket a mi saját nyilvántartásunkba. Utóbb harmincan kerültek ebbe bele, és most már ők is kapnak élelmiszercsomagot" – tette hozzá a programfelelős.

A karácsonyt a leginkább a gyerekek várják, a segélyszervezet róluk sem feledkezett meg, édességcsomagot kapnak a Biztos Kezdet Ház látogatói a magyar kormány támogatásával, illetve a MÖSZ közreműködésével megújuló, nemrég átadott 19. számú óvoda kis lakói, illetve  Ukrajna más vidékeiről áttelepült gyerekek. (Fotó: Kárpáti Igaz Szó)