Egy Ukrajnát védő kárpátaljai magyar története

A magyar nemzetiségű Ladányi Zsolt a 101. különálló területvédelmi dandár tagjaként védi Ukrajnát. Az ukrajnai teljes körű orosz invázió kezdete előtt beszállítóként dolgozott egy cukrászdánál.

A Mukachevo.net beszámolója szerint miután február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, a magyar férfi azonnal szolgálatra jelentkezett a hadkiegészítő parancsnokságon. Zsolt végül március 8-án csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz.

A kárpátaljai magyar katona Donyeckben és Harkivnál is harcolt az orosz megszállók ellen.

Elmondása szerint az ukrán fegyveres erőknél nemzettől és vallástól függetlenül mindenkit egyformán kezelnek, mindenki megértő és segítőkész a másikkal.

Zsolt kiemelte: a kárpátaljai nyelvjárás mára nemcsak a kárpátaljai katonaság körében vált népszerűvé, hanem a kijevi, harkivi és más megyék katonái körében is. Később sokan közülük lassacskán maguk is így kezdtek beszélni - tette hozzá.

„Az oroszok biztosan sokkot kapnak a rádiók lehallgatása közben, amikor kárpátaljai tájszólást használunk, vagy magyarul beszélünk a walkie-talkie-kon” – mondta Ladányi Zsolt.

"Hiszek a győzelmünkben! 100 százalékosan nem tudom megjósolni mikor jön el, de hamarosan megtörténik." - tette hozzá a katona.