A kárpátaljai magyar közösség képviselői az államfőhöz fordultak a helyi magyarságot érintő támadások, sértések és provokációk kapcsán

A Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében került sor egy széleskörű találkozóra, amelyen a kárpátaljai magyar közösség képviselői mellett részt vettek a megyei tanács és a megyei katonai közigazgatás vezetői és képviselői is. A találkozó során Petei Judit, a megyei tanács képviselője felolvasta azt az indítványt, amit Volodimir Zelenszkijnek címeztek - tudatta a Kárpát.in.ua. 

Ebben többek között szó esett a közelmúltban a munkácsi kistérség területén történt magyarellenes kirohanásokról, ahol a kistérség vezetőjének jogtalan utasítására magyar nemzeti szimbólumokat, magyar nyelvű feliratokat távolíttattak el a zömében magyarlakta települések intézményeiről, és több oktatási intézmény magyar nemzetiségű vezetőjét is elmozdították tisztségéből, indokolatlanul. 

A helyi magyarság ebben, a térség egységének fenyegetettségét látja, amit egyes politikusok figyelemfelkeltés céljából provokálnak. Az eféle cselekedetek Ukrajna nemzetközi szinten történő hitelvesztéséhez is vezethetnek – hangzott el az indítványban. 

Barta József, a KMKSZ alelnöke kiemelte, hogy jelenleg több magyar nemzetiségű kárpátaljai is harcol a fronton, vállvetve az ukránokkal, a kárpátaljai magyarok is kiveszik a részüket a menekültek befogadásában és ellátásában, és mindent megtesznek a győzelemért és a háború mielőbbi befejezése érdekében. 

Volodimir Csubirko, a megyei tanács elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarok Ukrajna állampolgárai és az, aki ellenségeskedést kíván szítani az ukrán és a magyar emberek között, valójában a háborúra vágyik. "De nem lesz háború, mert mi ezt nem fogjuk megengedni" – hangsúlyozta a tanácselnök. 

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a maga részéről hozzátette, hogy nem fogja megengedni, hogy bárki is sértegesse a Kárpátalján élő nemzeti közösségeket és nem hagyja, hogy az ukrajnai magyarokat valaki manipulálásra és ellenséges propagandára használja. Mint fogalmazott, függetlenül attól, hogy ki milyen etnikai hovatartozással bír, Ukrajna Alkotmánya azonos polgári, politikai, szociális, gazdasági és kulturális jogokat biztosít mindenki számára

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: