Mit lehet tudni a 16-18 éves fiúk határátlépéséről? - Az ügyvéd válaszol

Mit lehet tudni a 16-18 éves fiúk határátlépéséről? Változtak-e a jogszabályok? A Kárpátalja.ma megkeresésére Popovics Sándor ügyvéd válaszol az említett kérdésekre.

A 16 és 18 év közötti fiúk államhatár-átlépési lehetőségével kapcsolatban bizonyos pontosítások szükségesek.

Az Ukrajnában 2022. február 24. óta érvényben lévő hadiállapot ellenére az állami hatóságoknak és az Állami Határszolgálat tisztviselőinek a hatályos jogszabályok szerint kell eljárniuk.

Február 24-től bevezették azokat a korlátozásokat, amelyeket mindannyian ismerünk a hadköteles korú, azaz a 18 és 60 év közötti férfiak Ukrajna államhatárának átlépésére vonatkozóan. A 16 és 18 év közötti kiskorúak esetében a hadiállapot bevezetése óta nem történt változás.

Az államhatár átlépésének rendjét Ukrajna törvénye „Az ukrán állampolgárok Ukrajnából való kilépésének és Ukrajnába történő beutazásának rendje” és az Ukrán Miniszteri Kabinet „Az államhatár átlépésének szabályai Ukrajna állampolgárai számára” rendelete határozza meg. A határőrök az említett jogszabályokat veszik figyelembe. Nincs jogukban saját szabályokat elfogadni és korlátozásokat megállapítani.

A 16. életévüket betöltött, de 18. életévüket még be nem töltött fiúk korlátozás és felnőtt kísérlete nélkül léphetik át az államhatárt.

Tavaly december 30-án elfogadták a hadkötelesek és tartalékos katonák katonai nyilvántartásának szervezésére és vezetésére vonatkozó új eljárási rendet. Ez megállapította a 16. életévüket betöltött hadkötelesek személyi nyilvántartásba vételét az állami szervekben, a helyi önkormányzati szervekben, vállalkozásoknál, intézményeknél és szervezeteknél (a 17. életév betöltésének évében) 27 éves korig. Az államhatár átlépési jogát azonban ez a végzés sem korlátozza.

A fentieket összegezve megállapíthatjuk, hogy jelenleg a 16 és 18 év közötti fiúk kiutazására nincs törvényi korlátozás.

Mit kell tenni abban az esetben, ha mégsem engedik ki az országból a 18. életévüket be nem töltött kiskorúakat?

  • hívják a határőrség forróvonalát;
  • hívják a rendőrséget arra hivatkozva, hogy a határőr bűncselekményt követ el, mivel túllépte a hatáskörét.

Azonban sem az első, sem a második esetben nem lehet kötelezni a határőrt arra, hogy kiengedje a kiskorút.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: