Büntetésre számíthatnak a külföldről hazatérő hadköteles ukrán férfiak

Azok a katonaköteles korú férfiak, akik a teljes körű invázió idején külföldön tartózkodtak, közigazgatási büntetésre számíthatnak - írta a Mukachevo.net hírportál.

Viktoria Tyutyunnikova ügyvédnő elmondta: a hadköteles korú állampolgárokat adminisztratív vagy akár büntetőjogi felelősségre vonhatják. "Hazatérésük után a polgárokat adminisztratív felelősségre vonhatják a honvédelemre, a mozgósítási kiképzésre és a mozgósításra vonatkozó jogszabályok be nem tartásáért." - mutatott rá az ügyvédnő.

A törvény szerint azoknak a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiaknak, akik a teljes invázió idején az országon kívül tartózkodtak, Ukrajnába érkezésükkor pénzbírságot kell fizetniük. Az összeg 3400 és 5100 hrivnya között van.

Ugyanakkor, ha valaki illegálisan lépte át a határt, további 3400-8500 hrivnyát kell fizetnie. Ezenkívül azok a férfiak, akik behívót kaptak, majd elmenekültek az országból, büntetőjogi felelősségre vonhatók: 3-5 év börtönbüntetésre számíthatnak.

Az ügyvédnő kiemelte: nem büntethetők azok a hadköteles ukrán férfiak, akik február 24-e előtt hagyták el az országot. Rámutatott: ha külföldön tartózkodó férfi kap behívót az ukrajnai lakcímére, nem köteles visszatérni az országba, mivel a dokumentumot csak személyesen veheti át és írhatja alá, még a családtagjai sem jogosultak rá.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: