Orbán Viktor: a kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli

Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, de a magyarok már adták - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton mondott évértékelőjében.

A kormányfő beszédében hangsúlyozta: "mi itt élünk", és a háború a szomszéd ország földjén zajlik.

Miközben Munkácson levetetik a magyar jelképeket, leváltják a magyar vezetőket az iskoláink éléről, sokan halnak hősi halált a frontvonalban - szögezte le a miniszterelnök.

A kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: "több tiszteletet a magyaroknak Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban".

Orbán Viktor azt mondta, az ukrán-orosz háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz.

A miniszterelnök leszögezte, fel kell készülni provokációkra, sértegetésekre, fenyegetésekre és zsarolásokra.

A politikus értékelése szerint "már régen túl vagyunk a szuverenitást tiszteletben tartó diplomáciai nyomásgyakorláson".

Hozzátette: Joe Biden amerikai elnök a jó barát helyett "egy présembert, press mant" küldött nagykövetnek, hogy bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborús táborba, préseljen ki belőlük egy csatlakozó nyilatkozatot.

Életeket csak tűzszünettel és azonnali béketárgyalásokkal lehet megmenteni - jelentette ki Orbán Viktor

A kormányfő azt mondta: a mi békepárti és a többiek háborúpárti álláspontja a különbségeket hozza felszínre, elhomályosodik az a tény, hogy a stratégiai célok tekintetében teljes egyetértésben vagyunk: azt akarjuk, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna.

A különbség az eszközökben van: a háborúpártiak szerint ezt Oroszország legyőzésével lehet elérni, szerintünk pedig azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal - hangsúlyozta. Hozzátette, a mi javaslatunk mellett van egy további súlyos érv: életeket csak tűzszünettel lehet megmenteni.

Az emberveszteség mértéke már többszázezres nagyságrendű, a fájdalom, a megözvegyülés, az árvák számának növekedése, a tengernyi szenvedés hullámai csak tűzszünettel csendesíthetők le - fogalmazott.

A kormányfő leszögezte: a NATO-tagság létfontosságú Magyarország számára, túlságosan a nyugati világ keleti szélén vagyunk ahhoz, hogy lemondhassunk róla. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a NATO védelmi szövetség, és nem háborús szövetség, háborús koalíció. A NATO-tagság a közös védekezésen túl semmilyen kötelességet nem jelent, és a tagállamok nem is várhatják el egymástól, hogy valamiféle közös hadicél érdekében együtt támadjanak meg egy harmadik országot - mondta. (MTI / Fotó: Koszticsák Szilárd)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: