Leválthatják Andrij Baloga munkácsi polgármestert

Katonai-civil közigazgatást vezethetnek be Munkácson, miután patthelyzet alakult ki a városi tanácsban, ezzel a város működése is veszélybe került – írja a Transkarpatia.net hírportál nyomán a Kárpáti Igaz Szó.

Az összeállításban emlékeztettek arra, hogy 2021-ben közigazgatási reformot hajtottak végre Ukrajnában, melynek keretében összevont járások és kistérségek alakultak. A decentralizáció azt jelentette, hogy több jogkört került át a helyi szintekre, és ezzel több pénz maradt a helyi költségvetésben, amellyel az önkormányzatok hivatottak gazdálkodni. Amennyiben ezzel a feladattal nem képesek, vagy nem tudnak megbirkózni az önkormányzatok, abban az esetben az elnök dönthet úgy, hogy katonai-polgári közigazgatást vezet be a közigazgatási egységben, leváltva ezzel a korábbi vezetést.

A kárpátaljai hírportál szerint hasonló helyzet alakult ki a Munkácsi kistérségében, miután a polgármester Andrij Baloga elveszítette többségét a munkácsi képviselő-testületben, ugyanakkor ellenlábasai sem rendelkeznek ezzel a többséggel. Ami oda vezetett, hogy egy hónapon belül négyszer – a képviselők többségének távolmaradása miatt – maradt el a tanács állandó költségvetési bizottságának ülése

A beszámoló szerint a bizottság ellenzéki képviselői azért ignorálják az üléseket, mert Andrij Baloga megtagadta 18 képviselő által aláír beadványának napirendre vételét, amely a végrehajtó bizottság feloszlatására, valamint a 2023. január 26-án elfogadott vízdíj- és szennyvízdíj emelésének eltörlésére irányult. Ez a döntés oda vezetett, hogy jelenleg  az egész országban Munkácson a legmagasabb a vízdíj.

További furcsaság, hogy Andrij Baloga úgy nyitotta meg a Városi Tanács legutóbbi plenáris ülését, hogy nem hosszabbította meg azt, így az jelenleg felfüggesztett állapotban van. Ez a patthelyzet lehetőséget ad Ukrajna elnökének arra, hogy leváltsa hivatalából munkácsi polgármesterét, és ideiglenes katonai-polgári közigazgatást vezessen be, amely rendezi a kialakult helyzetet. Hasonlóra  volt már példa kelet és dél-ukrajnai városokban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: