Ezért vonhatják vissza a magyar állampolgárságot

Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa tájékoztatott arról, milyen okok miatt dönthet az állampolgárság visszavonásáról a magyar köztársasági elnök, illetve lehetnek-e további következmények.

Mivel kedvezményes honosításról van szó, amit általában nagyon könnyen megkapnak a környező országok magyar felmenőkkel rendelkező lakosai, így bármilyen, a hatóságot megtévesztő cselekmény, valótlan adatok közlése, avagy például okirat-hamisítás szóba jöhet. De azt tudni kell, hogy a hatóság csak a kérelem benyújtásakor, adminisztratív módon vizsgálja a feltételek meglétét, utólag soha nem ellenőriz. Feltételezhetően itt más, akár külső bejelentés hatására indulhatott eljárás, aminek ez lett a vége.

A köztársasági elnök döntését nem lehet bíróság előtt megtámadni, mint ahogy indokolnia sem kell a honosítás megadását vagy visszavonását. Mivel ez a magyar állami szuverenitás körébe tartozó kérdés és az elnök képviseli ezt, döntése visszavonhatatlan és kötelező érvényű. A Magyar Közlönyben való megjelenéskor azonnal hatályba is lép, és a megszűnik minden ehhez kapcsolódó juttatás, például elveszik az uniós útlevelét.

Előfordulhat, mi több, kötelezettsége lenne az idegenrendészeti főigazgatóságnak, hogy feljelentést tesz például okirat-hamisításért, vagy más jogellenes cselekményért.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: