Felhalmozó nyugdíjrendszert vezetnek be Ukrajnában

Felhalmozó nyugdíjrendszert vezetnek be Ukrajnában. Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter a minap beszélt az újításról - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Állítása szerint a társadalomban mára igény mutatkozik egy teljes értékű háromszintű nyugdíjrendszer bevezetésére, mely lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy önállóan ellenőrizzék befizetéseiket. Zsolnovics azonban hangsúlyozta, hogy a reform végrehajtására csak a háború után kerülhet sor.

Az Ukrán Legfelső Tanácsban máris bejegyezték a nyugdíjrendszer kötelező felhalmozási szintjének bevezetéséről szóló törvénytervezetet.

"Teljes körű beindítása érdekében dolgozunk a szükséges infrastruktúra fejlesztésén, ezen belül is szükség van az Állami Felhalmozási Alap létrehozására, a digitális gyűjtési és adminisztrációs rendszer működésének biztosítására" – magyarázta a tárcavezető.

Ukrajnában a dolgozók száma gyakorlatilag megegyezik a nyugdíjasokéval. Ez azt jelenti, hogy egy munkavállalónak kell eltartania egy nyugdíjast. Az illetékesek attól tartanak, hogy a háború és a munkanélküliség miatt még tovább romolhat a helyzet.

Vagyis a hétköznapi munkavállalók a jelenlegi szolidáris nyugdíjrendszer mellett csupán csekélyke nyugdíjat kaphatnak a jövőben. Nagyon nehéz ilyen körülmények között emberhez méltó idős korról és anyagi jólétről beszélni. Nem mehetünk el szó nélkül az infláció mellett sem, ami részben felfalja az amúgy is alacsony nyugdíjakat. Ezért javasolják a nyugdíj felhalmozási szintjének bevezetését, amelynek során az emberek keresetük egy részét megtakaríthatnák idős korukra.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: