Az ukrajnai mozgósítás során a behívók bárhol kézbesíthetők, de van egy fontos momentum

Az ukrajnai mozgósítás során a behívók bárhol kézbesíthetők: utcán, szállodákban, bevásárlóközpontokban és így tovább, de van egy fontos momentum: az adott személynek személyesen kell átvennie azt, és a kézhezvétel után alá kell írnia – jelentette ki Anton Marinics, a Nota Group ügyvédje és vezető jogi tanácsadója.

Marinics hangsúlyozta: a törvény nem írja elő a katonai behívók kézbesítését a hadköteleseknek a hozzátartozókon keresztül. A védelemre, a mozgósítás előkészítésére és a mozgósításra vonatkozó jogszabály egyértelmű követelményeket fogalmaz meg a behívók formájára, a kézbesítés helyére és az annak kézbesítésére jogosult személyek körét illetően – mutatott rá az ügyvéd.

„Az ukrán miniszteri kabinet 2022. december 30-i 1487. számú határozata A hadkötelesek, sorkatonák és tartalékosok katonai nyilvántartásának szervezésére és vezetésére vonatkozó eljárás jóváhagyásáról meghatározza a behívók kézbesítésére felhatalmazott személyek körét. Ugyanakkor a hadköteles hozzátartozóira vagy rokonaira ilyen kézbesítési kötelezettség nem hárul” – mutatott rá a jogász.

A szakember ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy külön követelmények vonatkoznak a sorkötelesekre. Ugyanis attól függetlenül, hogy a behívót kézhez vették-e, a sorköteles személy a behívási időszak kihirdetésének napjától számítva tíz napon belül köteles megjelenni a sorkatonai szolgálatra történő sorozás helyszínén megjelenni.

„A jogalkotó elfogadta a Hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról szóló ukrán törvény módosításait, amelyek értelmében a hadiállapot ideje alatt nincs behívás sorkatonai szolgálatra” – hangsúlyozta Anton Marinics. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: