Fontos változás! Ukrajnában több hadköteles kaphat halasztást a behívás alól!

Az Ukrajna gazdasága és védelmi képessége szempontjából kritikus fontosságú vállalkozásoknak joguk van alkalmazottaik számára halasztást kérni a behívás alól. Ez 6 hónappal késlelteti mobilizálásukat.

Jelenleg bővültek a gazdaság működése szempontjából fontos intézmények meghatározásának kritériumai, és meghatározásra került a lefoglalással kapcsolatos döntések határideje.

Fontos változás, hogy több ukrajnai kaphat halasztást, mert a hatóságok kibővítették a mezőgazdaság számára fontos vállalkozásokat meghatározó kritériumokat. Ide tartoznak például az állattenyésztéssel foglalkozó cégek és a termény/vetőmag beszállítók. Változtak a gazdaságok nagyságára vonatkozó kritériumok is, amelyek alapján meghatározzák, hány dolgozót köthet le az adott vállalkozás - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A Miniszteri Kabinet döntése értelmében jelenleg 25 nap alatt kell eldönteni, kaphat-e halasztást a hadköteles munkavállaló. Ennek menete a következő:

  • az állami hatóságoknak 5 napon belül be kell nyújtaniuk a listákat jóváhagyásra;
  • a listákat átvevő struktúráknak 10 napon belül ellenőrizniük és egyeztetniük kell azokat, majd meg kell küldeniük a gazdasági minisztériumnak;
  • a gazdasági minisztériumnak 5 napja van a döntéshozatalra;
  • minden lekötött személyt további 5 napon belül be kell jegyezni egy speciális katonai nyilvántartásba, ezt a toborzó és szociális támogató központok végzik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: