Jogellenes a telefon elkobzása a hadköteles személyektől

Ukrajnában folytatódik a mozgósítás. A mobilizálás során a hadkiegészítő alkalmazottai elvehetik a telefont vagy más személyes holmikat. A jogvédők szerint azonban, ehhez nincs joguk.

Az ügyvédek szerint a hatályos jogszabályok értelmében szabálytalan lefoglalni a hadköteles személy telefonját vagy más személyes tárgyát. Erre az ellenőrző pontokon álló katonák és a rendőrök sem jogosultak - írta a Kárpáti Igaz Szó.

„Jelenleg nincs olyan jogszabály, amely lehetővé tenné számukra, hogy az utcán, más nyilvános helyen, otthon lefoglalhassák a hadkötelesek személyes holmiját. Megtekinteni van joguk a személy okmányainak ellenőrzése és járművének felszínes szemügyre vételekor az ellenőrző pontokon, de nem kobozhatják el” – magyarázta el Jurij Szergienko ügyvéd.

Szergienko rámutatott, személyes tárgyakat csak olyan személytől foglalhatnak le, aki ellen a vizsgálóbíró házkutatást vagy motozást rendelt el, vagy ha a tárgyak bűncselekmény vagy közigazgatási szabálysértés eszközei.

Ekkor is tanúk jelenlétében lefoglalási jegyzőkönyvet kell készíteni, a személyt megilleti a védőügyvédhez való jog. Az ilyen tárgyak a rendőrség telephelyére kerülnek megőrzésre, további sorsukról a bíróság dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: