Kiderült, mozgósíthatóak-e a kettős állampolgárok Ukrajnában

Ukrajnában nem mentesülnek a mozgósítás alól a kettős állampolgárok – idézte Rosztiszlav Kravec ügyvédet az Unian állami hírügynökség, szúrta ki a Kárpáti Igaz Szó.

A jogász a napokban YouTube csatornáján értekezett arról, hogy a hadköteles állampolgárok mely kategóriái mentesülnek Ukrajnában az immár 15 hónapja tartó általános mozgósítás alól. Az ügyvéd külön kitért a kettős állampolgárokra és az életvitelszerűen külföldön élő ukránokra. Mint fogalmazott, a hatályos törvények értelmében azok a férfiak nem mozgósíthatók a hadiállapot idején, akik tartózkodási engedéllyel és bejelentett állandó külföldi lakcímmel rendelkeznek külföldön. Kravec szerint ezek az állampolgárok kikerülnek a katonai nyilvántartásból.

„Viszont nem mentesülnek a mozgósítás alól, így katonai szolgálatra is besorozhatók azok a kettős állampolgárok, akik nem mondtak le az ukrán állampolgárságukról, még akkor sem, ha a második állampolgárság megszerzéséről hivatalosan nyilatkozatot tesznek” – mondta az ügyvéd. A jogász azt javasolja, a kettős állampolgársággal rendelkezőknek, hogy a más állampolgárságra vonatkozó dokumentumokat nyújtsák be a területi toborzó és szociális támogatási központhoz. Hogy ezzel az érintett elkerülje a büntetőjogi felelősségre vonást, mivel ez akár hazaárulás bűntettnek is minősülhet, amennyiben ez az agresszor állam vagy az azt segítő ország állampolgárságáról van szó.

Ukrajnában jogilag tisztázatlan a kettős állampolgárság kérdése, mivel az ország alkotmánya nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, a törvényei viszont nem írnak elő semmilyen büntetést a kettős vagy többes állampolgárság esetére. 

Korábban a határőrség is foglalkozott a kettős állampolgársággal rendelkező ukránok ügyével. Tavaly júniusban az Állami Határőrszolgálat közleményben tudatta, hogy nem utazhatnak külföldre Ukrajnából a kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: