Magyarellenes politikust tartóztattak le Ukrajnában

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NABU) nyomozói hétfő reggel házkutatási paranccsal érkeztek a Ternopili Megyei Tanács épületébe, ahol letartóztatták az ottani közgyűlés elnökét és a katonai közigazgatás két alelnökét. Az újabb korrupciós ügy hatalmas felháborodást keltett - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A NABU munkatársai azért vettek őrizetbe Mihajlo Holovkót, a Ternopili Megyei Tanács elnökét, mert csúszópénzt követelt az egyik vállalkozótól, amiért az jól fizető megbízást kapott a megyei önkormányzattól. A magyarellenes kirohanásáról is elhíresült politikus tettestársaival együtt 1,8 millió hrivnya vesztegetési pénzt követelt a vállalkozótól, amiért a megyei önkormányzattal szerződhetett, hogy helyi kommunális tulajdonban lévő ingatlanokat újíthasson fel. Sajtóhírek szerint ily módon a megbízási díj összegének mintegy 10 százalékát szerették volna, hogy az visszavándoroljon az ő zsebükbe. A nyomozók akkor csaptak le a megyei tanács elnökére, amikor az a megvesztegetési összeg harmadik részét, mintegy 600 ezer hrivnyát vett át a megzsarolt vállalkozótól.

A most letartóztatott és súlyos korrupciós vádakkal illetett Mihajlo Holovko nevére egy durva magyarellenes kifakadása okán is emlékezhetünk. A 2021 szeptemberében aláírt új magyar-orosz gázszállítási megállapodás kapcsán a Ternopili Megyei Tanács elnöke arra szólította fel az ukrán államhatalmat, hogy a kárpátaljai magyar kisebbségen torolja meg az Ukrajna számára hátrányos gázszerződést.

Holovko akkor az Ukraina-24 hírtelevízió adásában a gázmegállapodást kommentálva azt mondta: a diplomáciai lépések, így a nagykövet bekéretése nem elegendő. Úgy vélte, Ukrajnának jóval több eszköz van a kezében a határozott fellépéshez. Mint hangoztatta, van „magyar diaszpóra az országban, az ukrán államnak keményen neki kell mennie a kárpátaljai magyar kisebbségnek”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: