Megadóztatnák a háztartási alkalmazottakat Ukrajnában - de mit jelent ez gyakorlatban?

Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a háztartási alkalmazottak munkájának szabályozásáról szóló törvénytervezetet, amelynek célja, hogy segítse az ebben az ágazatban tevékenykedők munkájának megfelelő keretekbe foglalását és jogaik védelmét.

A dokumentum még módosítható, és a második olvasatban a jóváhagyási eljáráson is át kell esnie. Amint Inessza Letics, az Ukrán Jogász szövetség munkajogi bizottságának tagja kifejtette, a projekt a háztartási alkalmazottak munkájának törvényi szintű szabályozására tesz kísérletet - írta a Kárpáti Igaz Szó.

„Például a takarítónők, dadák, személyi asszisztensek esnek a rendelkezés alá, akiket egy bizonyos család vagy akár egyedülálló személy foglalkoztat. Jelenleg az ilyen munkavállalók hivatalos nyilvántartása – adó, nyugdíjjárulék fizetése, munkakönyv vezetése – technikailag szinte lehetetlen, hiszen a munkáltató lehet vállalkozás vagy egyéni vállalkozó. Ám korántsem minden kisegítőt alkalmazó családnak van saját vállalkozása vagy bejegyzett cége” – mondta az ügyvéd.

Alla Bronyisevszka ügyvéd, az Ukrán Országos Ügyvédi Kamara tagja megjegyezte, a háztartási alkalmazottaknak – más kategóriákhoz hasonlóan – joguk van munkavállalói jogaik védelméhez és szociális garanciákhoz. Jelenleg az árnyékgazdaságot erősítik, így meg vannak fosztva az állami védelemtől.

A törvény meghatározza a háztartási munka fogalmát: ez a háztartásban végzett munka. A háztartási dolgozó pedig olyan személy, aki munkaviszony alapján háztartási munkát végez.

„Azoknak a munkáknak a listája, amelyeket ezek a dolgozók végeznek, végtelen lehet. Nekik is joguk van fizetett szabadsághoz vagy betegszabadsághoz, az illegális elbocsátásokkal vagy a durva bánásmóddal szembeni védelemhez. Mindezeket a törvényjavaslat megpróbálja kezelni.

Az első, amire figyelni kell, hogy a háztartási alkalmazottakkal kötelező munkaszerződést kötni” – fogalmazott Bronyisevszka.

Megjegyezte, a dokumentumban szabályozni kell a háztartási alkalmazott által végzendő munka jellegét és mennyiségét, a díjazás mértékét és feltételeit, a munka- és pihenőidőt, a munkavédelmet, a társadalombiztosítást, a szerződés felbontásának feltételeit és eljárását, a fizetett szabadsághoz való jogot stb.

Igor Jasko, a Winner ügyvédi iroda ügyvezető partnere arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadók és a háztartásban dolgozók közötti munkaügyi kapcsolatok szabályozásával új adófizetőt kap az állam. Maga a háztartási alkalmazott pedig hivatalos foglalkoztatást és szociális garanciákat kap.

Elmondása szerint a háztartási alkalmazottak élvezni fogják a nemzeti munkaügyi jogszabályok által biztosított munkajogokat és garanciákat, beleértve a biztonságos és egészséges munkakörülményeket is. Emellett a munkavállalók választhatnak alternatív munkaidő-elszámolási rendszert is – például nem heti, hanem összesített munkaidő-elszámolást.

Alla Bronyisevszka megjegyezte, a háztartási alkalmazottak munkájának jogi szabályozása különösen sürgetővé vált a háború alatt. Sokan maradtak otthon munka és megélhetési forrás nélkül, akik bármilyen feltételek mellett hajlandóak dolgozni. Sokan kihasználhatják a nehéz helyzetüket, ezért különösen fontos az állam támogatása és védelme.

Szerinte a törvény elfogadása újabb lépés az ukrán gazdaság árnyékból való kiemelése és a bevételek legalizálása felé.

„Így fokozatosan eljutunk ahhoz a gyakorlathoz, hogy megértsük, adót kell fizetni, minden munkát és annak díjazását be kell jelenteni” – hangsúlyozta.

A háztartási munka kérdésének rendezése kétségtelenül szükséges, ám ahhoz, hogy mindez működjön, közös elhatározásra, a felek beleegyezésére, a bürokratikus akadályok elhárítására van szükség. Amennyiben ugyanis a munkaügyi kapcsolatok hatósági nyilvántartásba vétele hosszú sorban állást, véget nem érő papírozást fog követelni, akkor a legtöbben nem hajlanak majd a legalizálásra. Könnyebb lesz szóbeli megállapodásokat kötni, és továbbra is borítékban rendezni a pénzügyeket. Az állam pedig ebben az esetben hiába várja az adóbevételek növekedését.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: